Модерни сторидж технологии намаляват разходите

Системите за съхранение на данни са вторият най-голям разход в изчислителните центрове след сървърите, според проучване на IDC.
Компаниите обаче използват едва 25-40% от наличния сторидж капацитет, посочиха експерти от NetApp по време на семинар в София съвместно с Fujitsu Technology Solutions – глобален партньор на сторидж доставчика.
Ето защо все повече компании търсят решения за ефективно използване на сторидж ресурсите. Този стремеж определя и две от най-актуалните тенденции в индустрията – сторидж консолидация и виртуализация.
Обединената сторидж архитектура (Unified Storage Architecture) на NetApp дава същите предимства на ИТ инфраструктурата (на ниво сторидж), както и сървърната виртуализация (на ниво сървъри). Тя осигурява на потребителите гъвкавостта да избират не само правилния протокол, но и правилните производителност и цена, които отговорят на променящите се бизнес нужди, стана ясно от лекция на д-р Ханс Лампрехт – мениджър в NetApp за региона на Югоизточна Европа.
Много доставчици на сторидж предлагат различни системи за различни нужди, което води до неефективност, тъй като е необходимо да бъдат обучавани специалисти по всяка система. В подобна инфраструктура се обособяват острови от сторидж, които правят невъзможно доставянето на свободен капацитет там, където е необходимо. В резултат, центровете за данни стават скъпи и неефективни.
Обединената сторидж архитектура елиминира неефективността чрез консолидиране на различните класове сторидж. Това намалява разходите за управление и обучение – персоналът вече работи с една операционна система и един набор от инструменти за управление на сторидж инфраструктурата.
Улеснен е също преходът към по-висок клас сторидж, тъй като платформите от всички нива са съвместими, използват една ОС и софтуерни инструменти. Не на последно място, консолидацията намалява общото пространство за сторидж и съответно консумацията на енергия.
Ключов механизъм за повишаване на ефективността на сторидж системите е виртуализацията. NetApp прилага няколко технологии в тази насока.
FlexVol, например, позволява създаване на виртуални сториджи, които могат да се управляват и преместват независимо от физическия сторидж, обясни Роберт Шилер, мениджър бизнес развитие за Fujitsu в NetApp. Технологията подобрява до два пъти използването на наличния сторидж капацитет и спестява разходи за покупка на дисково пространство.
Фундаментален компонент от базовата операционна система на NetApp – Data ONTAP – е дедупликацията на данни. Тя решава проблема с неефективното използване на сторидж ресурси, породено от хилядите и дори милиони дупликирани обекти с данни в Windows и Unix системи. Дедупликацията запазва само един оригинален обект, като по този начин осигурява значително спестяване на сторидж пространство и улеснява управлението.
Програмата за виртуализация на NetApp гарантира минимум 50% по-малко физически сторидж при използване на нейни системи. Компанията предлага и решение V-Series, което гарантира минимум 35% по-малко сторидж при дедупликация на системи от други производители.
Един от големите проекти на NetApp и Fujitsu е в Главна дирекция “Гранична полиция” при МВР. Модернизирането на информационната система приключи в края на февруари тази година. В рамките на проекта е изградена ИТ инфраструктура на Основен център, Резервен център и 7 регионални структури.
Ядрото на системата е базирано на виртуална инфраструктура, която позволява по-пълноценно и по-гъвкаво използване на наличните хардуерни ресурси. Данните, разположени на съществуващите ресурси в основния център и регионалните структури, са консолидирани върху високонадеждни дискови масиви в SAN среда. Целият обем информация е защитен в резервен сайт, който поема функционирането на системата в случай на проблеми в основния център.
Решението включва блейд сървъри Fujitsu Primergy с виртуализация на база VMware, SAN дискови масиви и архивиращи устройства NetApp, както и софтуер на NetApp за управление на масивите, репликация, бекъп и архивиране на данните.
Внедрената система носи множество ползи за “Гранична полиция”: по-малък брой физически сървъри; намалени разходи за поддръжка на информационната система; спестяване на пространство, електричество, охлаждане и вентилация; възможност за лесно и бързо надграждане на системата в бъдеще; лесно администриране и др.
Ключови проекти с NetApp в региона са също решенията за Пенсионния фонд на Сърбия, както и за конкурса Песен на Евровизия 2008, излъчен от Националната компания Радио и Телевизия на Сърбия.

Коментар