Визионерът на Samsung почина на 78 години

Лий Кун Хий пренасочи Samsung към производство на висок клас продукти вместо евтини стоки
(снимка: CC BY-SA 2.0, Link)

Ръководителят на Samsung Лий Кун Хий почина на 78-годишна възраст, съобщи компанията в събота. Не се уточнява какво е причинило смъртта му, но Лий бе в лошо здравословно състояние след инфаркт през 2014 г.

Лий е човекът, превърнал Samsung в електронен гигант, след като пренасочи компанията към производство на продукти от висок клас вместо евтини стоки.

„Председателят Лий беше истински визионер, който превърна Samsung във водещ световен иноватор”, се казва в изявление на корейската компания. „Всички ние в Samsung ще пазим паметта му и сме благодарни за пътуването, което споделихме с него”.

Бащата на Лий основава Samsung Group през 1938 г. като търговска компания, която продава сушени корейски риби, зеленчуци и плодове на Китай. Samsung започва да продава електроника едва 31 години по-късно, през 1969 г.

И едва в средата на 90-те години Лий Кун Хий, оглавил компанията след смъртта на баща си през 1987 г., се ангажира да направи Samsung високотехнологична компания, загърбвайки репутацията ѝ на доставчик на евтини стоки. През 1993 г. той казва на служителите, че трябва да „променят всичко, освен жена си и децата си”.

„Декларацията на Лий от 1993 г. за „нов мениджмънт” е мотивиращият двигател във визията на компанията да достави най-добрата технология, която да помогне за напредъка на глобалното общество”, подчертават от Samsung.

Днес Samsung е най-големият производител на телефони в света – компанията удържа титлата си почти десетилетие, а също така е лидер в телевизорите, производството на компоненти, чипове памет и домакински уреди.

Лий е роден на 9 януари 1942 г. в част от Корея, окупирана от Япония. Той е завършил университета Васеда в Токио през 1965 г. и е учил магистратура в университета Джордж Вашингтон, но е напуснал, без да завърши образованието си, според Ню Йорк Таймс.

През 1966 г. Лий започва работа в Tongyang Broadcasting Company, филиал на Samsung, а по-късно работи за строителния и търговски бизнес на Samsung, наречен Samsung C&T. През 1979 г. той става заместник-председател на Samsung Group.

Лий е бил председател на Samsung Group от 1987 до 1998 г. и председател и главен изпълнителен директор на Samsung Electronics от 1998 до 2008 г. Той отново става председател на Samsung Electronics от 2010 г., като заема тази длъжност до смъртта си.

Кун-Хий Лий помогна на Samsung да се превърне в една от най-мощните компании в технологиите, а самият той стана най-богатия човек в Южна Корея. Но Лий се сблъсква с правни проблеми през годините. Той е осъждан и помилван два пъти за престъпления в Южна Корея, първо през 1996 г. и отново през 2008 г.

Синът и очевидният наследник на Лий, Джей Й. Лий, контролира Samsung, откакто се разболя баща му, но и той се сблъсква със собствени правни проблеми. През 2017 г. е осъден на пет години затвор, след като е признат за виновен от сеулския съд за подкуп и други обвинения.

По това време един от съизпълнителните директори на Samsung заяви, че компанията е като кораб без капитан. На следващата година присъдата на по-младия Лий беше отложена.

Коментар