Гласувалите по пощата в САЩ следят бюлетините си онлайн

Близо 70 милиона американци вече за гласували за президент
(снимка: CC0 Public Domain)

Предсрочното гласуване е тенденция сред милиони американци. Над 69,6 милиона вече са гласували в президентските избори, като 46,5 милиона от тях са направили това по пощата.

Настоящата кампания дава възможност на гласувалите да проследят бюлетината си онлайн, след като са гласували. Повечето щати предлагат такава възможност, за да знаят гласоподавателите кога е получен техният вот.

Проследяването може да даде спокойствие на хората, че бюлетината им  пристигнала преди крайния срок за съответния щат, отбелязва CNET. Що се отнася до опасенията при гласуване по пощата, засега няма доказателства за координирани измами с този вид гласуване – през последните 20 години са издадени по-малко от 150 наказателни присъди за престъпления.

Начинът, по който се проследява бюлетината, може да е различен в различните щати или дори в различни окръзи. Така например, BallotTrax е услуга, която даден щат може да използва, но други щати имат собствена услуга или разчитат на пощенската служба на САЩ за наблюдение на местонахождението на бюлетината. Освен това Асошиейтед прес ще събира и проверява резултатите от изборите в САЩ.

В зависимост от местоживеенето, на гласувалите, които искат да проследят бюлетината си онлайн, може да се наложи да въведат информация като собствено и фамилно име, дата на раждане и понякога номер на социално осигуряване. Властите в Уайоминг и Мисисипи пък изискват обаждане в офиса на окръжния чиновник за проследяване на информацията.

Коментар