Роботизирана система обещава революция в микрохирургията

Новата хирургична система позволява дистанционно управление на най-малките инструменти
(снимка: MMI)

Италианската компания Medical Microinstruments S.p.A. (MMI) разработи роботизирана система Symani за микрохирургични процедури. На нея се възлагат надежди да революционизира начина, по който лекарите извършват едни от най-сложните операции.

Микрохирургията представлява манипулация или зашиване на артерии, вени, канали или нерви, изискващи увеличение, специализирани инструменти и фини действия на хирурга. Когато съдовете са с диаметър по-малък от 0,8 мм, операциите се наричат супермикрохирургия.

Микрохирургичните техники се използват от няколко специалности, включително пластични хирурзи, ортопедична хирургия, пeдиатрична хирургия, орална хирургия и др. И най-малките усложнения в микрохирургията могат да имат тежки последици, отбелязва CNBC. Дори най-малкото треперене или умора на ръцете може да наруши процедурата.

Хирургичната система Symani предлага на хирурга дистанционно управление върху най-малките изпъкнали инструменти в света, инструментите NanoWrist. Очаква се италианската разработка да даде на роботизираната хирургия огромен тласък.

Движенията на ръцете, извършвани от хирурга, намаляват от 7 до 20 пъти с роботизираната система. Предклиничните данни показват, че Symani намалява тромбозата с 50%. Тромбозата или образуването на кръвни съсиреци е основното усложнение на микрохирургията.

Symani получи CE Mark в Европа, еквивалентно на одобрението на FDA, след като приключи четири успешни операции във Флоренция, Италия. Те включват три сложни, посттравматични реконструкции на долните крайници и пост-онкологична реконструкция на фаринкса. MMI се надява скоро системата да бъде достъпна в САЩ. Цялата система струва 900 000 евро или приблизително 1,07 милиона долара.

С помощта Symani хирурзите ще извършват процедури, които са почти невъзможни днес.
(снимка: MMI)

Тази система е кулминацията на шест години работа. MMI първо разработи инструментите NanoWrist, а след това и роботиката за управление на инструментите. MMI споделя пред CNBC, че системата има за цел да даде на повече хирурзи достъп до усъвършенствани процедури и да им позволи да извършват операции, които са почти невъзможни днес.

MMI е основана през 2015 г. Мисията на компанията е да издигне на следващо ниво хирургичната роботика, като даде възможност за нови микрохирургични процедури, подпомагани от роботи, които осигуряват подобрени резултати за пациенти, засегнати от травма, рак или вродени малформации и страдащи от хронични заболявания като лимфедем.

Коментар