Пуснаха в орбита спътник с изкуствен интелект

Сателитът PhiSat-1 ще помогне на учените да извършват по-бързо редица изследвания
(снимка: ESA)

Наскоро в хелиосинхронна орбита е изведен сателитът PhiSat-1. Той е оборудван с първия по рода си хардуерен AI ускорител, съобщиха от Европейската космическа агенция (ESA).

Сателитът се отличава с хиперспектрална камера с висока разделителна способност и интелигентен блок за обработка на визуална информация (VPU) на база Intel Movidius Myriad 2, който се използва в много смарт камери и дори в най-елементарните, евтини безпилотни самолети.

Процесорът Intel Movidius Myriad 2 е необходим за обработка на голямо количество информация от камерата. Поради облаците, над 60% от повърхността на Земята обикновено не са подходящи за наблюдение, а данните от камерите напразно се изпращат до изследователите по скъпи комуникационни канали.

Сателитът PhiSat-1 ще анализира независимо данните, идентифицирайки и премахвайки облачните изображения, за да освободи честотната лента и да спести време на учените.

Сателитът може също така да открива горски пожари, незаконни кораби или екологични бедствия в океаните, да записва степента на влага в почвата върху земеделските земи и да наблюдава дебелината и скоростта на топене на леда.

След тестване на сателита с процесор от Intel, Европейската космическа агенция обяви създаването на първия по рода си хардуерен ускорител за изкуствен интелект, предназначен за наблюдение на земната повърхност и обработка на изображения директно на орбиталния спътник.

Коментар