НАСА показва ефекта от топенето на ледниците

Нов онлайн-инструмент на НАСА позволява на гражданите и общностите по света да узнаят точното въздействие от покачването на морското равнище върху отделните крайбрежни градове. Тази достъпна информация осигурява на учените и политиците по-цялостно разбиране за последиците от изменението на климата в конкретни области.

Макар че повечето крайбрежни общности по света са наясно с непосредствените рискове за своето оцеляване, заради покачването на морското равнище, новият уеб инструмент на НАСА им позволява да планират по-точно какво трябва да направят в бъдеще. Текущите прогнози предвиждат, че крайбрежните общности ще станат свидетели на повишаване на морското равнище с до 1,20 метра, в зависимост от местоположението.

Влиянието на топенето на морския лед ще се усети по различен начин на различни места. Затова е важно общностите да имат възможно най-точна информация, пише GreenTech.bg. Инструментът на НАСА, разработен в Лабораторията за реактивни задвижващи системи, включва ротацията на Земята и гравитационните променливи, за да определи с точност как ще се повлияят определени общности.

За да създадат този инструмент, изследователите са извършили проучване, в което са анализирали данните за 293 крайбрежни града. Така са изчислили местното покачване на морското равнище и дори конкретния „леден източник“ на новото количество вода в световния океан.

В някои случаи градовете ще бъдат засегнати от топенето на ледници, които са много далеч от тях. Това е така, заради влиянието на гравитацията. Когато ледените листове се топят, гравитационното поле на Земята се изменя, обясняват учените. Затова покачването на морското равнище е различно на различни места. Различията са толкова значителни, че в някои случаи локално, в близост до топящ се лед, морското ниво може дори да спадне.

Учените се надяват, че новият уеб инструмент ще даде възможност на местните общности да вземат информирани решения, за да се подготвят за въздействията от изменението на климата.

Коментари по темата: „НАСА показва ефекта от топенето на ледниците”

добавете коментар...

  1. Запознат

    „Ефекта на новообразувалите се ледове“ можеш да го видиш в наградения с 2 оскара документален филм An Inconvenient Truth (2006) и да му проследиш развитието в продължението An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017).

  2. Той

    Тези да спрат да карат автомобили и да идат да живеят в гората, за да дадат пример на други тъпанари като тях, може и да се откажат от совалките и да използват прашки или катапулти.

  3. _

    А, случайно да показват ефекта на новообразувалите се ледове?

Коментар