Лаптоп на Черен петък по време на COVID-19

Дистанционната работа и учене провокираха ръст в търсенето на обновени компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години ноември се утвърди като месец на най-големите продажби на компютри и потребителска електроника под знака на кампанията Черния петък. Купувачите са привлечени от атрактивни цени и използват момента да се сдобият изгодно с желания продукт.

Електронният магазин Kozelat.com е сред специализираните търговци на обновена компютърна техника в България. Традиционно коментираме с тях какво предстои в най-натоварения период от годината, който сега съвпадна и с втората вълна на пандемията от коронавирус. За тенденциите на пазара разказа Свилен Желев, управител на компанията:

Г-н Желев, какво се промени през 2020 г. на пазара за обновена техника?

Тази година очакванията са за засилен интерес към онлайн магазините и ръст на продажбите при тях. Нашите наблюдения от началото на пандемията при търсенето на компютърна техника втора ръка показват повишение с 30% на продажбите. Това е следствие от необходимостта на поне 1 допълнителен лаптоп в къщи, за да се използва от учениците, които все по-често се обучават онлайн, а също така и от миграцията към Home Office – там, където нишата го позволява.

Къде се усеща най-вече нуждата от обновена техника и какви са предимствата за бизнеса?

Можем да съдим основно от търсенето при нас и ежедневните ни разговори с клиенти. Много ясна тенденция е нуждата от техника при средните и големи аутсорсинг компании, които трябваше скоростно да подготвят работни места за своите служители. Тук визираме кол центрове, дизайнери, обучителни центрове и хора, заети в сферата на образованието.

Обновената техника предлага бизнес клас лаптопи, които като нови са с двойно по-висока цена. Ние от своя страна държим само на най-високо качество или така наречения клас А техника. Много интересно беше през март и април, когато към нас се обърнаха много учители и родители, на които им трябваше бързо решение за лаптоп втора ръка до 400 лв. Най-често за тях подходящи са сериите EliteBook и ProBook на HP, ThinkPad серия X и Т на Lenovo, както и Dell Latitude. Процесорите им са с 4-то и 5-то поколение на Intel, SSD диск и размер на екрана от 12 до 14 инча.

Най-лесно към тях е да се добави лиценз за Windows 10 по програмата на Microsoft за обновена (refurbished) техника. И тук изненадата за хората, които не са от ИТ сферата, е цената, която е супер символична, защото Microsoft подкрепя и насърчава техниката втора употреба. Издаваме и цената за Windows 10 Pro по време на кампанията Черен Петък 2020, която ще бъде 69 лв. за OEM лиценз.

Смятате ли, че повишеното търсене и кризата с COVID-19 ще доведе до ограничени количества на пазара?

В началото никой не си даваше сметка какво започва като процес на световно ниво. Пазарът на обновена компютърна техника зависи изцяло от големите западни компании, които сменят оборудването си средно на година и половина. Когато обаче този процес се забави, това поражда дефицит на добри предложения. В момента в България вече се усеща недостиг на качествена техника. Ние се погрижихме да минимизираме този процес при нас и да осигурим количества от най-продаваните серии поне до април 2021 г., въпреки по-високата цена.

И въпросът, който вълнува много хора – какви ще са цените на Черния петък?

Подготвили сме обновен компютър за 69 лв. и монитор за 39 лв., лаптопите ги оставяме да бъдат изненада. Сред акцентите както винаги е промо цена на ОЕМ лицензите за Windows 10 Home – 39 лева с ДДС. Всеки клиент може да избира от над 100 позиции само обновена техника с намаление между 20% и 80%. Издаваме няколко модела, които смятаме за „best seller” тази година:

  • Lenovo ThinkPad X240
  • Lenovo ThinkPad T530
  • HP Elitebook 820 G1
  • HP ProBook 430 G1
  • HP EliteBook 840 G1
  • DELL Latitude E5440
  • DELL Latitude E7440
  • DELL Precision M4800

Какъв съвет бихте дали на хората, които са се насочили към обновена техника на Черния Петък?

Първо да проверят доставчика и клас на качество на техниката. Класовете са А, A-, Б и C. Нашият съвет е да се насочат към клас А и клас А-. Има продавачи на пазара, които „гърмят” с ниска цена, но бройките са с изключително лош външен вид. При нас в Kozelat това няма как да се случи. И това е сред водещите ни критерии при подбора на сериите.

Второто важно нещо е да обърнат внимание на размера на екрана. Много хора пропускат този момент и когато видят лаптоп на живо се разочароват. Запознайте се внимателно с параметрите и винаги питайте, ако имате въпроси. Третото важно нещо, в което хората трябва да бъдат убедени е, че рифърбиш техниката преминава през сериозно сервизно обслужване, почистване и дезинфекция.

Коментари по темата: „Лаптоп на Черен петък по време на COVID-19”

добавете коментар...

  1. ТН3061

    Последните ми рс-та са само втора употреба. Не подценявайте тоя канал, предлагат се супер машини на смешни цени

  2. nemezida

    Дилъри на itr bulgaria гр.Бургас. Шоурум в София няма. Сайта е с подвеждаща информация. Ако не вярвате,проверете ме.

  3. Anonymous

    напротив, много смислено е даже, защото един бизнес лаптоп втора употреба за 500-600 лева е в пъти по-добър от нов лаптоп нисък клас на същата цена. в крайна сметка е въпрос на бюджет и разумна покупка а не на суета.

  4. :o)

    Смехотворно – секънд хенд държава пише статии за секънд хенд разпродажби…

Коментар