Hyundai купува производителя на роботи Boston Dynamics

Автомобилният производител Hyunda Motor има мащабни планове за роботизация
(снимка: Boston Dynamics)

Hyundai Motor е договорила със SoftBank покупката на 80% дял от производителя на роботи Boston Dynamics, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официални източници от корейския автомобилен гигант.

Цялата компания Boston Dynamics се оценява на 1,1 млрд. долара, което предполага, че Hundai ще плати 880 млн. долара за 80-процентния дял от производителя на роботи.

Hyundai може да използва технологията на роботите, за да разшири автоматизацията в своите обединени автомобилни заводи, както и да проектира автономни превозни средства като самоуправляеми автомобили, безпилотни летателни апарати и роботи за доставка, отбелязва Ройтерс.

Ръководството на Hyundai Motor иска да намали зависимостта си от традиционното производство на автомобили. Роботиката ще заеме 20% от бъдещия бизнес на компанията, а производството на автомобили – 50%, следвано от градската въздушна мобилност с 30%.

Boston Dynamics, която се отдели от Масачузетския технологичен институт през 1992 г., бе купена от Google през 2013 г. и продадена на SoftBank през 2017 г. Компанията разработва Spot – четириног робот, подобен на куче, който може да се изкачва по стълби. Ford Motor нае такива роботи през юли като част от пилотна програма.

Hyundai трябва да докаже, че Boston Dynamics може да има търговски успех и е способна да се конкурира с по-евтините китайски роботи, коментират анализатори.

Миналата година Ford Motor заяви, че си партнира с производителя на ходещи роботи Agility Robotics, тъй като планира да пусне самоуправляващи се фургони, които ще доставят пакети до домовете на хората.

Автомобилните производители са в състезание за иновации. Hyundai закъснява и изглежда иска да покаже, че може да се включи, отбелязват анализатори.

През януари Hyundai Motor започна партньорство с Uber за разработване на електрически въздушни таксита, но тази седмица американската фирма обяви, че ще продаде своя губещ бизнес с летящи таксита на Joby Aviation, разработчик на електрически пътнически самолети.

Коментар