HarmonyOS 2.0 за смартфони поддържа Android приложения

Смартфоните на Huawei с HarmonyOS вероятно ще могат да работят с Android приложения
(снимка: Huawei)

Бета версия на операционната система за смартфони HarmonyOS 2.0 ще бъде достъпна за разработчиците от утре, 16 декември, потвърди Huawei. Но по-интересното е, че тя вероятно поддържа Android приложения.

Някои разработчици вече са получили достъп по бета версията на HarmonyOS 2.0 за смартфони и потвърждават, че операционната система работи много гладко, според публикация на Gizmochina. Потребителският интерфейс на HarmonyOS 2.0 е почти подобен на познатата фирмена обвивка EMUI 11, но може да се различава повече, когато Huawei пусне стабилна компилация.

Освен това разработчиците споделят, че новата версия на смартфон платформата поддържа работа с приложения както за Android, така и за HarmonyOS. Ако това е вярно, Huawei прави важна стъпка към замяна на Android в своите смартфони. Китайският компания се опитва да замени Android още откакто ѝ бе забранено да използва мобилната платформа на Google като следствие от санкциите на САЩ.

Huawei ще разкрие утре основните функции и инструменти, достъпни за разработчиците на приложения за HarmonyOS 2.0. Очаква се също компанията да пусне смарт часовник, базиран на HarmonyOS, в близките седмици. Huawei подготвя и таблет със собствена операционна система, който може да дебютира заедно с флагманските смартфони от серията P50.

Коментар