Apple вдига производството на iPhone с 30%

Очаква се Apple да произведе 220-230 милиона iPhone устройства през 2021 г.
(снимка: Foxconn)

Apple планира да увеличи производството на своя флагмански продукт iPhone с 30% през първата половина на 2021 година, за да посрещне голямото търсене на 5G модели, съобщават азиатски източници.

По-конкретно, Apple планира да произведе до 96 милиона айфона през първата половина на 2021 г., което е с почти 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на голямото търсене на първите 5G смартфони на компанията, отбелязва Nikkei Asia.

Твърди се, че технологичният гигант от Купертино е поръчал 95-96 милиона бройки на производствени партньори, включително от новата линия устройства iPhone 12 и по-старите iPhone 11 и iPhone SE, според няколко източници на Nikkei Asia, запознати с дейността на компанията.

Съгласно предварителната годишна прогноза на Apple, през 2021 г. компанията ще пусне до 230 милиона айфона, включително стари и нови модели. Това е увеличение с 20% спрямо 2019 г., въпреки че целта ще бъде ревизирана редовно в отговор на  промените в потребителското търсене.

„Търсенето на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max е забележимо по-силно, отколкото очаквахме, докато търсенето на iPhone 12 е в съответствие с прогнозите, а на iPhone 12 mini е малко по-слабо”, споделя пред Nikkei ключов доставчик на компанията.

Изпълнението на плановете на Apple може да бъде затруднено от липсата на ключови компоненти, с която се сблъсква индустрията. На първо място, това са дисплеи и чипове. Твърди се, че Apple е пренасочила някои от компонентите, предназначени за таблетите iPad, към линията iPhone 12, което ще доведе до намаляване на производството на iPad тази година с 2-3 милиона бройки.

Анализаторската компания GF Securities прогнозира, че Apple ще достави около 220 милиона iPhone през следващата година, което съвпада почти напълно с прогнозата на самата Apple.

Коментар