Смарт робот на първа линия в УМБАЛ „Св. Анна”

Роботът М2D ще помага на медиците в „Св. Анна” да се справят с предизвикателствата на Covid-19
(снимка: Кирил Кръстев / предоставена от Виваком)

Модерен дезинфекциращ робот ще помага на медиците на първа линия от УМБАЛ „Св. Анна” в борбата срещу коронавируса. Иновативният уред за дезинфекция е дарение за болницата от Виваком.

Смарт устройството може да работи на 4G и 5G, както и през Wi-Fi. Роботът използва по-природосъобразна технология, в сравнение с обикновените препарати, тъй като изходните вещества от работата му са основно водна пара и кислород, без токсични продукти.

М2D се движи автономно и използва иновативна система за почистване „dry fog”. Тя има капацитет за стерилизиране на големи помещения и може да замести стандартното дезинфекциране с формалдехидни продукти, като осигурява защита срещу различни видове вируси.

„Роботът ще ни е от голяма полза за борба с COVID-19. Ще можем да осигурим цялостна надеждна дезинфекция, ще предпазим не само пациентите, но и медицинския персонал. Това е от изключителна важност за всяка болница, а смарт роботът е по-ефективен от използваните в момента средства за стерилизация”, заяви директорът на университетската болница д-р Славчо Близнаков.

M2D предлага разнообразни възможности за настройка и управление
(снимка: Кирил Кръстев / предоставена от Виваком)

Интелигентното устройство ще бъде използвано в централния операционен блок на „Св. Анна”. То елиминира вируси, гъбички, спори, бактерии. Контролът и наблюдението се осъществяват дистанционно.

Роботът може да дезинфекцира фиксирани точки и помещения за почистване по график. Разполага с автономна навигация и функция за преодоляване на препятствията, самозарежда се и е подходящ за почистване на различни помещения.

Коментар