САЩ сложиха в черния списък лидера при дроновете DJI

Дроновете на DJI се радват на изключителна популярност по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на търговията на САЩ включи китайската компания DJI в „черния списък”. DJI е най-големият производител на безпилотни летателни апарати (дронове), а също така притежава някои от най-модерните разработки в тази област.

Компанията е санкционирана за нарушаване на човешките права в Китай чрез неподходящо събиране и анализ на генетични данни и високотехнологично наблюдение в мюсюлманските лагери в провинция Синцзян, съобщи The Verge.

DJI коментира, че е разочарована от решението на Министерството на търговията на САЩ, но в същото време увери, че клиентите на компанията в Америка все още могат да купуват и използват нейните продукти без никакви ограничения.

Попадането на DJI в черния списък на Министерството на търговията на САЩ означава, че на американските компании е забранено да изнасят технологии, оборудване и софтуер за санкционираната фирма. В подобна ситуация са Huawei и други китайски компании, като мотивите обикновено са свързани с националната сигурност на САЩ.

Коментари по темата: „САЩ сложиха в черния списък лидера при дроновете DJI”

добавете коментар...

  1. Съседа отдясно

    Технологии… друг път! Става дума за събиране на лични/търговски/инфраструктурни/комуникационни/всякакв данни в США и всичко е война на нерви.

  2. ха

    В дългосрочен план този черен списък ще почне да пъти американските фирми от САЩ, за да могат последните да си спасяват така бизнеса. От друга страна в едно нещо са зависими китайците, а със санкциите изкуствено ги стимулират да запълнят и този пропуск. И не е нужно да са умни китайците, за да разработват сложни технологии – достатъчно е да си закупят специалисти, а те имат достатъчно пари за това…

  3. Sili

    Някой подлъгва американците да са против Китай за да не произвеждат китайците американски стоки с американско Ноу хау
    Нещо като търговска война

  4. Българин

    Какви технологии чак толкова в един любителски дрон. Моторчетата ли? процесора ли? сензорите за разстояние?

  5. Blah

    Благодаря за бързата реакция!

  6. Blah

    Не знам, не знам. Редактора нещо май е махмурлия – DJI, DGI…???!!

Коментар