Очакват се драстични промени на работното място до 2025 г.

Всеки втори работник ще трябва да се преквалифицира в близките години
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните трансформации в компаниите ще доведат до глобални промени в бизнес целите и структурата на работните места до 2025 година. Това са заключенията от изследването „Бъдещето на работните места 2020” на Световния икономически форум.

Очаква се да бъдат актуализирани 40 процента от професионалните умения, необходими за изпълнение на определена работа на определени длъжности. Всеки втори служител ще трябва да се подложи на преквалификация.

Въвеждането на нови технологии и преразпределението на работата между хората и машините ще доведе до намаляване на традиционните работни места с 85 милиона, но те ще бъдат заменени от 97 милиона нови. Според работодателите, новите работни места ще бъдат по-добре адаптирани към технологичните реалности по отношение на взаимодействието между хора, машини и алгоритми.

Изискванията на работодателите ще се променят. Според експертите, като най-търсени умения се очертават критичното мислене и анализът, способността за решаване на проблеми, самоорганизация и активно учене, гъвкавостта, психологическата и стресовата устойчивост.

Световният икономически форум отчита в доклада си увеличаване на броя на работниците, които се обучават самостоятелно, както и броят на работодателите, предоставящи тази възможност. Расте и броят на студентите, обучавани по държавни програми.

В същото време се налагат напълно различни образователни стратегии: докато безработните се интересуват от придобиване на знания в областта на анализа на данни, компютърните науки и информационните технологии, заетите предпочитат курсове за личностно развитие.

Работодателите приветстват ангажимента на служителите за непрекъснато обучение. Често те са и инициатори, и спонсори на програми, насочени към подобряване на квалификацията на персонала и програми за личностно израстване.

Според доклада, повечето работодатели признават стойността на инвестирането в човешки капитал. Две трети от анкетираните компании (66 процента) очакват да получат възвръщаемост на инвестициите за развитие и преквалификация на персонала през първата година. Само 17 процента от работодателите не са сигурни дали могат да си върнат инвестицията.

Няма да се сбъднат прогнозите на футуролози, които очакват пълно заместване на човешките професии с роботи и интелигентни машини, смятат наблюдателите на пазара на труда.

Коментари по темата: „Очакват се драстични промени на работното място до 2025 г.”

добавете коментар...

  1. +

    Забравил си да добавиш :
    Служителят да заплаща на работодателя възможноста, която той му дава, да се труди.

  2. Бъдещ елит

    Бъдещето ще е на независимите земеделци със собствени земи производство на храна и с възобновяеми безплатни източници на енергия от вятър и слънце и вода за пречиствани от небето паднали дъждове.

    Това ще е престижно и осигуряващо добро социално положение в държавата и икономиката.

  3. Anonymous

    Това хич не е драстично. А това хората да се върнат от градовете обратно по родните си места да хващат лопати и мотики и да обработват ниви, полета да си гледат животните и да произвеждат храната си за прехрана и пари.

  4. :o)

    Драстичните промени на работното място, в мечтите на работодателя :

    -Служителя никога да не се разболява, камо ли ковид и други пандемии
    -Служителя да не ражда (ако е жена) за да не отсъства от работа
    -Служителя да работи в офиса и после и от вкъщи и постоянно да го засипват с работа
    и той да не си дига главата където и да е да върши работа безкрайно
    такива неща като семейство и лично време – отживелица на стария период
    искаме служители включени 24/7
    -Служителя никога да не повдига въпроса за заплатата – да му я орежем на макс
    и да е доволен че не е заменен от робот 🙂
    …и така нататък

Коментар