Сделка на Google дава нов живот на остарелите компютри

Остарелите Windows и Mac компютри могат да станат пълноценни хромбуци
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова придобивка на Google обещава да вдъхне живот на остарелите Windows и Mac компютри със слаб хардуер. Вече ненужни лаптопи ще могат да се превърнат лесно в пълноценен хромбук.

Наскоро интернет гигантът купи компанията Neverware, която разработва операционната система CloudReady OS, базирана на Chromium OS (платформата, под чието управление работят хромбуците). Особеното в нея, че може да работи на доста стари Windows и Mac компютри, вкл. лаптопи и настолни РС.

За сделката става ясно от публикация на уебсайта на Neverware, в която се казва, че „Neverware и CloudReady вече са официално част от Google и екипа на Chrome OS”. В резултат на придобиването, CloudReady ще се предлага като официална Chrome OS дистрибуция.

След инсталиране на дистрибуцията CloudReady OS, остарелите компютри – лаптопи и настолни РС под управление на Windows, както и Mac компютри – се превръщат в пълноценни хромбуци и потребителите могат да продължат ги използват.

Дори много слаби устройства вече могат да бъдат превърнати в хромбуци – минималните изисквания за инсталиране на дистрибуционния комплект са 2GB RAM и 16GB постоянна памет, небходими са още USB порт и пълен администраторски достъп до компютъра.

За да функционира добре, CloudReady OS изисква стабилна интернет връзка с прилична скорост. Системата се предлага в различни версии: безплатна – за дома, версия за университети и училища, както и такава за бизнеса.

Коментари по темата: „Сделка на Google дава нов живот на остарелите компютри”

добавете коментар...

  1. 2D3Dchessmaster

    Размера е важен но информацията е по важна

  2. Kuzmanovv

    Идеята изобщо не е лоша. Google не случайно са ги купили …

  3. Иван

    А на друг от 2006, Sony с Win 7 даже и видео тръгна. Не бих ползвал такъв компютър,но ако съм беден човек от третият свят бих бил доволен. Това може да е шанс за тях .

  4. Иван

    Всъщност преди седмица ми попадна един НР лаптоп от 2000 г. Беше с WIN 2000,256 RAM,20 GB диск. Сложих му ХР ,ъпдейтвах го и тръгна . Доста пъргаво даже. Само не можах да го накарам да възпроизведе видео.

  5. :o)

    Това е все едно да си сложа Windows XP на стара машина. Пак ще си работи.
    Ако съм такъв тапир че да ползвам това нещо наречено стар компютър за текстови файлове
    и екселски таблички може и да свърши работа.
    Я да отворят 2 съвременни сайта на машина от преди 10+ години, да ги видя.
    Или да пуснат 1 клип от ютюб.
    Смехотворно.

  6. ха

    Хората които използват стари компютри обикновено не са склонни на всякакъв вид ъпдейти, защото последните могат да освинят лесно софтуерно нещата!!! В този ред на мисли въпросното приложение за което евентуално може да има разработката е да се продават “рециклирани” хромбуци.

  7. Siii

    The size is important but information is most important

Коментар