Huawei готви бизнес лаптоп без Intel и Windows

Лаптопът Qingyun L410 е проектиран на базата на 7-нм ARM процесор Kirin 990
(снимка: CnTechPost)

Huawei подготвя за пазара нов лаптоп, който преодолява санкциите от САЩ, като не използва американски процесор и американски софтуер. Вместо това бизнес моделът разчита на собствен ARM чип и UOS дистрибуция на Linux.

По предварителни данни, предстоящият да излезе Qingyun L410 е проектиран със 7-нанометров процесор Kirin 990, какъвто Huawei пусна още през септември 2019 г. Не е ясно защо е избран този чип, тъй като през есента на 2020 г. компанията представи по-модерния 5-нм Kirin 9000. Освен това Kirin 990 има модификация 990 5G с вграден модем за достъп до мрежи от пето поколение.

Новината за лаптопа се появи в уебсайта CnTechPost, който се позовава на публикация на блогър от социалната мрежа Weibo. Очаква се Qingyun L410 да излезе на пазара през март 2021 г., но точна дата и цена не са известни към момента.

Твърди се, че Huawei не е създала лаптопа от нулата, а просто е преработила съществуващ Intel модел – по-конкретно бизнес ноутбука MateBook B5-420 – за ARM архитектура. Самият той се помества в корпуса на MateBook 14.

Лаптопът ще работи под управление на Linux системата UOS (Unity Operating System), която е достъпна в две версии – настолна за домашни и офис компютри и сървърна. Първата версия на платформата излезе преди една година.

UOS е китайска операционна система, която властите в страната искат да видят на всички персонални компютри в правителствените структури. Тя е част от стратегията на Пекин за отказ от американски хардуер и софтуер в публичния сектор до края на 2022 г.

Коментар