TP-Link Tapo C200 – умна камера за наблюдение денем и нощем

Tapo C200 е камера за наблюдение с много функции и достъпна цена
(снимки: TP-Link)

Интелигентите устройства навлизат осезаемо в домовете и офисите. Едно от най-очевидните приложения на смарт технологиите е видеонаблюдението – то е по-достъпно и по-лесно от всякога, благодарение на камерите с Wi-Fi свързаност, които могат да се управляват дистанционно чрез смартфон приложение.

В търговската мрежа у нас е широко застъпено интелигентното Wi-Fi оборудване на компанията TP-Link, която от няколко години предлага на пазара разнообразни устройства за умния дом. Ще разгледаме Tapo C200 – камера за наблюдение на закрито с резолюция 1080P, която прави записи както през деня, така и през нощта, благодарение на инфрачервения сензор с ефективен радиус от 9 метра.

Моделът записва видео с 15 кадъра в секунда (fps) на UHS-I microSD карта. Може да се контролира отдалечено с помощта на приложението Kasa от Android и iOS мобилни устройства. Връзката между смартфона и камерата е подсигурена с 128-битово AES криптиране.

Tapo C200 поддържа двупосочно аудио и възможност за гласов контрол с Google Assistant и Amazon Alexa. Камерата предлага панорамен изглед, тъй като може да се завърта на 360 градуса хоризонтално и да се накланя на 110 градуса. Когато засече движение в помещението, където е поставена, Tapo C200 изпраща известие директно в приложението. Като цяло, това е умна джаджа с много функции и на добра цена.

Tapo C200 – основни характеристики:

  • Резолюция на запис: 1080P при 15 fps (H.264);
  • Сензор: 1 / 2.9 инча;
  • Инфрачервен режим: 850 nm IR LED до 9 метра;
  • Wireless IEEE 802.11 b/g/n (2,4 GHz);
  • Отдалечен контрол чрез приложението Kasa;
  • Съвместимост с Android и iOS;
  • Слот карта: microSD UHS-I;
  • Сигурност: 128-битово AES криптиране;
  • Размери: 86,6 x 85 x 117,7 мм
  • Тегло: 132 грама.

Дизайн

Tapo C200 изглежда точно така, както бихте очаквали да изглежда една камера за наблюдение. Отпред забелязваме лещата на обектива f 2.4, а над нея има светодиод, който показва състоянието на връзката. Камерата е изработена от бяла и много лека пластмаса. Високоговорителят и портът за зареждане са в задната част на камерата.

Слотът за SD картата, както и бутонът за нулиране са скрити и могат да се видят, като завъртите нагоре черната страна с обектива. Tapo C200 може да се монтира на стена или таван според нуждите. Основата е гумирана.

Инсталирането на камерата е много лесно с помощта на приложението Tapo (достъпно за iOS и Android). Самото приложението има добри оценки в онлайн магазините. Камерата работи само с 2,4GHz-ови Wi-Fi мрежи.

Функции

HD видео. Качеството на изображението е много добро. Камерата разполага с два режима – LQ и HQ. Когато зададете HQ, всичко става много по-ясно.

Pan/Tilt: Завъртане на 360° хоризонтално и 114° вертикално. Въртенето на камерата е плавно, когато сте свързани към една и съща Wi-Fi мрежа, но ако ползвате мобилни данни е възможно изображението да засича.

Разширена функция за нощно виждане: През нощта камерата предлага видимост до 9 метра. Тази функция е полезна, дори ако искате да използвате камерата като бебефон.

Откриване на движение и известия: Получавате известия на телефона си, ако камерата засече нещо подозрително. Известията за движение се изпращат мигновено, но е възможно да получавате и много фалшиви сигнали.

Камерата не разполага с функция за разпознаване на хора или животни и може да изпрати известие всеки път, когато засече комар, вятър или нещо друго в стаята. Тя обаче предлага възможност за избор на определени области на дейност, в които да уведомява за движение. Можете също така да зададете степента на чувствителност към движение.

Камерата не разполага с облачно хранилище, но има iSpy софтуер с отворен код, който прави видеопотока видим на компютър и записва непрекъснато на твърд диск. На пръв поглед iSpy изглежда изключително сложен и персонализиран, но съвсем не е така. Ако си закупите и HDD WD Purple, няма да се притеснявате за съхранението.

Двупосочна комуникация: Можете да комуникирате с други хора – например със семейството у дома, като използвате вградения микрофон и високоговорител на камерата. Ако оставите дете само у дома, можете да общувате с него по този начин, а защо не и с домашния любимец.

Сигурно съхранение. Камерата съхранява до 128 GB на microSD карта, което се равнява на 384 часа (16 дни) запис (въз основа на лабораторни условия). Имате възможност да зададете програма, в която да записвате непрекъснато или само когато камерата открие движение. SD картата не е включена в комплекта.

Гласов контрол. Работи с Google Assistant и Amazon Alexa. По принцип можете да гледате записите от камерата на телевизор, свързан към Chromecast, или на Google Nest Hub.

Режим на поверителност. Физическо изключване на обектива на камерата.

Можете да свържете няколко камери едновременно: поддържа 4 изгледа на една страница и до 32 камери в едно приложение.

Можете да правите видеозаписи или снимки. Препоръчително е камерата да се монтира на закрито. Можете да изтегляте изображения и видеоклипове директно на мобилния си телефон.

Ако търсите камера за наблюдение на добра цена, TP-Link Tapo C200 е добър избор – моделът се предлага на цена около 54 лв. с включен ДДС. Качеството на изображението е добро, управлява се лесно от разстояние с помощта на мобилно приложение. Ако имаше интелигентна функция за разпознаване на хора и възможност за съхранение на данни в облак, C200 би била идеалната камера, но пък iSpy софтуерът значително разширява възможностите за запис на изображения.

Коментар