Тим Кук отказал на Илон Мъск да купи Tesla

Преди една година Тим Кук е можел да купи Tesla 10 пъти по-евтино от сегашната ѝ стойност
(снимка: Tim Cook / Twitter)

Новината от вчера, че Apple подготвя за пазара собствен електромобил, провокира коментар на Илон Мъск, който е не по-малко интригуващ. Шефът на Tesla призна, че в миналото е предлагал компанията на Apple.

Първо, Илон Мъск коментира информацията, че Apple планира да използва едноелементни батерии в своя електромобил. „Странно, ако е вярно”, казва Мъск в Twitter публикация.

„Tesla вече използва железен фосфат за автомобили със среден обхват, произведени в нашата фабрика в Шанхай. Моноклетката е електрохимично невъзможна, тъй като максималното напрежение е ~100X по-малко от необходимото. Може би те са имали предвид клетки, свързани заедно, като нашата структурна батерия?”

На по-интересното е, че за първи път Илон Мъск потвърждава публично, че е предлагал на Apple да купи Tesla. Но Тим Кук дори е отказал да се срещне с него.

„По време на най-мрачните дни от програмата Model 3 се свързах с Тим Кук, за да обсъдим възможността Apple да придобие Tesla (за 1/10 от текущата ни стойност). Той отказа среща”, разкри Илон Мъск.

Статусът в Twitter взриви интернет. Всъщност такава информация се появи още през пролетта на 2019 г. Най-тежките времена на програмата Model 3 бяха след като през 2018 г. Apple привлече Дъг Фийлд от Tesla, за да оглави екипа на Project Titan. Оттогава се говори, че Apple продължава да наема служители на Tesla.

За колко пари Apple е могла да купи Tesla преди една година? Пазарната стойност на Tesla към 22 декември 2020 г. е 659 милиарда долара, въз основа на данни от Yahoo Finance. Това означава, че Илон Мъск е предложил компанията за около 65 милиарда долара (1/10 от стойността ѝ в момента, по неговите думи).

Остава открит въпросът защо Тим Кук е отказал предложението за среща.

Коментари по темата: „Тим Кук отказал на Илон Мъск да купи Tesla”

добавете коментар...

 1. :o)

  Е не мога да разбера поредната новина която илон мъск е пръднал в пространството 🙂
  Демек Тим Кук се е преебал, че не е купил на безценица затъващата му (ТОГАВА) компанийка?
  Човека има бизнес да ръководи (и то никак добре не се се справя), та ще се занимава с коли?
  Се едно някой да отиде при шефа на Т-МОБИЛ и да му предложи компания за ветро-перки 🙂

 2. Фофу

  Овча глава 24/12/2020 11:23 Не знам за какви кредити говориш, но Тесла са на МЕЖДУНАРОДНИЯ пазар на електро коли от много години. Докато любимите ти борящници нямат и една на пазара.

 3. Овча глава

  Тоест ако я купи ще упраелява кредити на та зи стойност

 4. Anonymous

  Tesla c ios – нов ъпдейт за забавяне скороста до 10км/ч(в градът с33дната е 13км/ч)
  за да увеличи живот на 10kw батерия.

 5. Anonymous

  коЛ€Л0то на живота се завъртя!

  Tesla ще поръча китайски телефони за всяка седалка в елкалта
  и Мъска ще откаже среща на кук.

 6. Anonymous

  Apple да придобие Tesla (за 10% от текущата ни стойност). Кук отказа срещата”, разкри Илон Мъск.

Коментар