Уики вместо коли, за да няма задръствания

Ако всеки бизнесмен остави колата си един път седмично вкъщи, това ще намали общите емисии на въглероден двуокис с един процент. В продължение на една година подобна мярка ще спести километри, колкото за 35 хиляди пътувания до Луната.
Данните са от изследване на RAC Foundation, една от водещите организации за защита на интересите на автомобилистите. Бизнесът да използва технологии, вместо коли, препоръчва фондацията.
Методи за работа, базирани на видеоконференции, wifi и уики (wiki) комуникации, могат да облекчат живота на деловите хора. RAC ги приканва да работят повече от вкъщи, ползвайки възможностите на новите технологии. Резултатът от това ще бъде намаляване на емисиите на въглероден двуокис и на задръстванията, а бизнесът ще спести пари.
Според изследването на RAC, ако бизнесът приложи нейния план, пътният трафик в Англия ще се разтовари с 1,7 милиона коли. Съвместно с организациите Energy Saving Trust и WorkWise UK, фондацията се опитва да насърчи въвеждането на по-интелигентни практики на работа, които да доведат до намаляване на задръстванията.
Около 50% от служителите в Англия са “информационни работници”, по терминологията на RAC. Това са хора, които могат да извършват своята дейност независимо от мястото, където се намират. С технологии като WiFi и VPN (частни виртуални мрежи), за тях ще бъде много по-удобно и ефективно да работят по домовете си.
Въвеждането на алтернативни практики на работа обаче е сериозно предизвикателство. Повечето мениджъри смятат, че цената на видеоконференциите е твърде висока. В действителност, това не е така. Видеоконференция може да се реализира и съвсем просто с евтина уеб камера и широколентова връзка.
RAC Foundation предлага на бизнеса да намали конференциите и срещите на живо и вместо това да обменя знания през онлайн комуникации, уики и видеоконференции. Идеята вече среща одобрение и поддръжка. Според проучване на LTPN (Local Transport Planning Network), 75% от професионалистите вярват, че технологиите ще им спестят километри.
Уики е сравнително нов начин за онлайн общуване, различен от електронната поща и мигновените комуникации (IM, или чат). Тази технология позволява на хората да обсъждат проекти по-удобно, като ги разглеждат и редактират в реално време.
Уики се явява също лесен и опростен начин за съхраняване на информация на централно място. Постовете на участниците в дискусията се публикуват мигновено на сайта и са достъпни за редакция. Това означава, че всеки може да добавя, изтрива и коригира постове.
Според определението на Уикипедия, “Уики представлява мрежова технология за организиране на свързани помежду си уеб страници, всяка от които може да бъде посетена и редактирана от потребителите по всяко време, като историята и всички версии на страниците се запазват”. Една сбирка от такива страници също се нарича уики.
Смисълът на уики е всеки да бъде въвлечен активно в колаборацията. Самата дума уики идва от хавайското “wiki wiki” и означава бързо. Колко бързо обаче ще се случи промяната в начина на работа зависи единствено от визията и желанието на мениджърите на фирми, тъй като технологиите вече са достатъчно развити и достъпни.

по темата: „Уики вместо коли, за да няма задръствания”

добавете коментар...

  1. Гецата

    Аз съм навит…
    Всъщност аз така и работя 😉
    За съйаление обаче в БГ трябва та те привикват за абсолютно всяка глупост която може да се обсъди и по телефон.. да не говорим за мейл и т.н.

Коментар