Химическа реакция създава двоичен код

Учени от университетите Тафтс и Харвард създадоха нова система за двоично кодиране на информация, в която основна роля играе химическата реакция, съобщи physorg.com.

Технологията, разработена съвместно с американската военна агенция DARPA, е способна да предава информация, кодирана в светлинни импулси, които са породени от химическа реакция при горене, вместо от електричество.
Подобна система ще намери приложение в условия, където електрическите решения са нежелателни по една или друга причина, например във водна среда.
Разстоянието между източника на светлина и детектора е било 2 метра по време на експериментите, но детекторът е способен да улови светлинните сигнали и на разстояние до 30 метра, вкл. при дневна светлина.
Генерираните светлинни импулси са в близост до инфрачервения спектър. Сигналите се прочитат с обикновена CCD камера или спектрометър с оптичен кабел.
Учените наричат новия начин за генериране и предаване на данни “инфохимия”. Системата има съществено предимство – тя е самозахранваща се, като енергията идва от химическа реакция при горене на нитроцелулоза.
Подобна система ще елиминира нуждата от използване на електрически батерии в редица приложения. Учените се надяват бъдещите подобрения да доведат до създаване на леки, портативни и самозахранващи се системи, които могат да предават информация и да се интегрират с модерните информационни технологии.

Коментар