Предстои сериозна промяна на Windows

По-късно тази година вероятно ще видим Windows 10 с променен дизайн
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft планира „обширно визуално подмладяване на Windows”, за да покаже на потребителите на операционната система, че „Windows се завръща”. Това  става ясно от обява за работа, публикувана наскоро от компанията, която подчертава ролята на софтуерния инженер в екипа на Windows Core User Experiences.

Междувременно, Microsoft  премахна препратките към съобщението за „подмладяване на Windows”, но то вече бе забелязано от потребителите и публикувано в The Verge.

Докато Microsoft обещава „визуален ремонт” на Windows 10 от години, благодарение на своята система Fluent Design, според последните слухове, компанията планира големи промени в потребителския интерфейс на Windows, които ще станат видими по-късно тази година.

Още през октомври м.г. Windows Central съобщи за промените в потребителския интерфейс, подготвяни с актуализация под кодово име Sun Valley. По-конкретно Microsoft планира да преработи менюто „Старт”, File Explorer и вградените приложения в Windows 10, за да ги модернизира и направи потребителския интерфейс по-консистентен.

Актуализираното меню „Старт” на операционната система Windows 10
(екранна снимка: Microsoft)

Някои от промените в потребителския интерфейс ще включват актуализации на плъзгачите, бутоните и контролите, които се намират в Windows и приложенията, изпълнявани в операционната система.

Microsoft работи и за подобряване на потребителското изживяване в режим на таблет, особено начина, по който фирмените устройства от линията Surface превключват между използването на мишка/тракпад и взаимодействията, базирани на допир.

През последните години Microsoft работи за подобряване на консистентността на потребителския интерфейс в Windows и много от промените ще видим в Windows 10X. Компанията пусна и нови икони на Windows 10 преди близо година, последвани от незначителни промени в менюто „Старт” няколко месеца по-късно.

С всичко това Microsoft сигнализира за нов интерес към Windows. През октомври м.г. шефът на Surface подразделението Панос Панай пое допълнителната роля да се грижи за Windows. След скока в използването на Windows, поради пандемията, изглежда, че Microsoft е по-готова от всякога да даде на операционната си система онзи UI блясък, който обещава от години.

Коментари по темата: „Предстои сериозна промяна на Windows”

добавете коментар...

  1. fg

    Microsoft-a ограничава хората. Никой не дава такава свобода както GNU/Linux

  2. бил гей

    Напълно подкрепям Жоро. По-бъгава и недомислена операционна система от windows 10 не съм ползвал.8 и 10 определено не стават.

  3. Иван

    Жоро, дерзай си с ‘хубавия’ линукс, остави тоя боклук. Той не е за боклуци като тебе!

  4. Venci

    Най добрият windows е windows xp dp3 windows 7 windows 10
    Но си остава най добрият windows xp

  5. Жоро

    Уин 10 е най гадния Боклук с който съм работил!

  6. Saevar

    хахаха много правилно колега, изглежда гласят DOS, но каквото и да правят това недоразумение никога няма да стигне MacOS или GNU/Linux…

  7. hahaha

    Като се подмлади да не вземе да стане на DOS

Коментар