Бош въвежда „изкуствен интелект на нещата”

Измерване на температурата на човешката кожа с технологии на Бош
(снимка: Бош)

Бош комбинира изкуствен интелект (AI) и свързаност, за да формира нова категория решения – AIoT, или изкуствен интелект на нещата. Целта е подобряване на енергийната ефективност и борба с коронавируса, съобщиха от компанията при представяне на участието си във виртуалното изложение CES 2021.

„AIoT предлага огромен потенциал. Вече отключваме този потенциал и планираме да разширим усилията си в бъдеще”, заяви Майкъл Боле, член на управителния съвет на Бош. На CES 2021 компанията представя интелигентни, устойчиви решения за здравето, живота и мобилността под мотото „Sustainable #LikeABosch” – „Устойчив като Бош”.

Сред иновациите е първият в света самообучаващ се AI сензор за фитнес устройства за носене (wearable)  и слушане (hearable). Тъй като AI работи на самия сензор (edge AI), вече няма нужда от интернет връзка по време на упражненията – това подобрява енергийната ефективност и поверителността на данните.

Компанията представя и сензор, който измерва качеството на въздуха и относителната влажност. По този начин се получава информация за концентрацията на аерозоли във въздуха – данни, които са особено важни за борбата срещу коронавируса.

Охранителните камери на Бош също могат да помогнат в борбата срещу вируса. С помощта на AI те изпълняват широк спектър от специфични приложения. Например, новата камера с интегриран интелигентен видеоанализ измерва телесната температура безконтактно, анонимно и с висока точност – с максимално отклонение от половин градус.

Освен това, използвайки софтуерно решение на отворената платформа на стартъп компанията на Бош – Security and Safety Things, тези камери могат да открият дали броят на хората в даден магазин съответства на ограниченията във връзка с коронавируса.

PCR тестът за коронавирус с устройството Vivalytic дава резултат от 5 проби за 39 минути
(снимка: Бош)

Друга премиера е преносимият монитор за хемоглобин, който открива анемия чрез сканиране на пръстите. Устройството е особено подходящо за региони с недостатъчен достъп до медицинска помощ. Снабден с AI, мониторът за хемоглобин дава резултат в рамките на 30 секунди – не е необходимо лабораторно изследване или вземане на кръв.

Пример за това как технологията на Бош може да подобри здравето и благосъстоянието е PCR тестът за коронавирус с устройството Vivalytic. Лаборатории, лекарски кабинети, старчески домове и болници могат да оценят едновременно пет проби за 39 минути. А благодарение на подобрения софтуер, положителните проби излизат дори за по-малко от 30 минути.

Изследване, публикувано наскоро в Германия, показва, че AIoT може да надхвърли границите на здравните приложения, за да подкрепи и действията за защита на климата. Проучването на Accenture установи, че всеобхватната дигитализация в мобилността, производството и строителните технологии може да помогне на страната да измине половината път до постигането на целите за емисиите от Парижкото споразумение.

Коментар