Viber към потребителите на WhatsApp: Елате при нас!

Viber увери, че гарантира защита на потребителските данни, за разлика от WhtasApp
(снимка: Viber)

Потребителите на WhatsApp да търсят алтернативи, призова изпълнителният директор на Viber Джамел Агауа, провокиран от актуализацията за поверителност на конкурентния месинджър.

Доскоро потребителите на WhatsApp можеха да не приемат да споделят телефонния си номер с Facebook, но занапред това ще бъде задължително. Потребителите трябва да се съгласят с новите условия в рамките на 30 дни, иначе няма да могат да използват акаунтите си, поясниха от Viver в блог публикация.

В интервю за Forbes през 2018 г. съоснователят на WhatsApp Брайън Актън разкри оттеглянето си: „Продадох поверителността на потребителите си за по-голяма полза. Направих избор и компромис. И живея с това всеки ден”.

С последната актуализация WhatsApp завършва интегрирането си във Facebook. Тъй като Facebook и WhatsApp стават едно, потребителите на приложението за съобщения се монетизират в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация, казват от Viber.

Допреди актуализацията от 4 януари условията на WhatsApp гласяха следното: „Уважението към вашата поверителност е кодирано в нашето ДНК. Откакто стартирахме WhatsApp, се стремим да изградим нашите Услуги, като следваме силни принципи за поверителност. Вашите WhatsApp съобщения няма да бъдат споделени във Facebook и виждани от друг. Всъщност Facebook няма да използва вашите WhatsApp съобщения за каквито и да било цели, освен за да ни помогне да осъществяваме и предоставяме нашите услуги”.

Viber, от своя страна, въвежда основни функции, за да гарантира, че потребителските данни са защитени и сигурни. Тези функции включват:

Криптиране от край до край по подразбиране (e2e encryption by default) за безплатни персонални  чатове и обаждания, без да са необходими специални настройки. Така никой няма достъп до обажданията и чатовете, освен участниците в разговора, нито дори Viber.

Доставените съобщения не се съхраняват от Viber, а архивирането в облачни услуги е изключено по подразбиране: Потребителите, които биха искали да архивират своите чатове, могат да изберат да активират архивиране в облачни услуги, но Viber не запазва копия на съобщенията и обажданията на потребителите.

Поверителност на екрана: Viber предлага поверителност на екрана, като позволява на потребителите да изпращат саморазрушаващи се съобщения в чата и цели чатове могат да бъдат скрити и достъпни само с помощта на ПИН код.

Данните на потребителите не се споделят с Facebook: Viber прекъсна всички бизнес връзки с Facebook през лятото на 2019 г. Информацията на потребителите не се споделя и няма да бъде споделяна с Facebook.

„Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност” до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще”, коментира ситуацията Джамел Агауа.

Той призовава всички, които „виждат себе си като нещо повече от източници на данни, продан на предлагащия най-висока цена”, да преместят своите съобщения и обаждания във Viber.

Коментари по темата: „Viber към потребителите на WhatsApp: Елате при нас!”

добавете коментар...

  1. :o)

    Новината е толкова смехотворна, че ми прилича на следния сценарий :
    Канят потока от Добичета от една стара мръсна кланица с кръв по пода и каналите
    към нова лъскава кланица с блестящи плотове и блестящи ножове на колячите
    хахаха 😀

  2. Blah

    Към горгонзолата: Имат алтернативи. Виж /e/ – това е Андроид без Гугълските шитни. Но ако искаш сигурност, то трябва да разглеждаш целия stack, вкл. желязото. И там варианта, който ми е известен, е Purism.

  3. Голям Смях

    Супер смешна беше реакцията на МикроМеките да си рекламират Скайп в Туитър, по повод инфото от WhatsUp , че правят гореописаните промени. Смешен е факта, че Майкрософт е съ-собственик на Фейсбук (държи около 1.3% от дялото на компанията) и все едно се подиграваха на себе си. Бах*Ти Смешниците

  4. Вмерисано сиренЙе

    Никой messenger не струва, при условие, че ОС на която работи е като швейцарско сирене със множество вратички за кой ли не (вкл. службите). И Apple, и Google имат вратички

  5. Blah

    Мухаха, Viber били по-добри… Какъв смях!
    Единственият messenger, който към момента си струва, е Signal.

Коментар