Нов космически телескоп ще търси биогенни молекули

SPHEREx ще помогне на учените да разберат по-добре процесите в галактиките
(снимка: Caltech)

Проектът за космическа спектрофотометрична обсерватория SPHEREx бе окончателно одобрен от НАСА. Апаратът ще се занимава с изследване на далечни галактики, тестване на теорията за разширението на Вселената и търсене на биогенни молекули в протопланетните дискове и молекулярни облаци.

SPHEREx (Spectrophotometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer) бе избран от НАСА още през 2018 г. Обсерваторията трябва да извършва спектрофотометрични наблюдения на различни обекти в небето при дължини на вълните от 0,75 до 5 микрометра, съобщи BBC.

Очаква се обсерваторията да помогне на учените да разберат по-добре процесите на образуване и еволюция на галактиките. Освен това SPHEREx ще търси ключови биогенни молекули в състава на протопланетните дискове, млади звездни обекти и молекулярни облаци.

Изграждането на новия космически апарат ще отнеме около две и половина години, а мисията му би трябвало да започне през лятото на 2024 г. Тя ще трае по-малко от времето на построяване на машината – само две години.

Очаква се SPHEREx да събере данни за над 300 милиона галактики и над 100 милиона звезди от нашата галактика – Млечния път. Някои от тези галактики са толкова далечни, че за достигането на светлината им до нас са били необходими над 10 милиарда години.

В рамките на проучванията из Млечния път апаратът ще търси следи от вода и органични молекули – нещо съществено, според човешките разбирания, за съществуването на живота.

Апаратът ще бъде оборудван с алуминиев телескоп с ефективен диаметър 20 сантиметра и зрително поле 11×3,5 градуса. Цялото устройство ще е с размерите на малък автомобил.

Коментар