Сами сме в Млечния път, смятат учени

Във Вселената има около 10 милиарда планети, потенциално пригодни за разумен живот, но в Млечния път човечеството е единствената цивилизация, твърдят астрофизици от Рочестърския университет.

Според учените, човешката цивилизация би била уникална в наблюдаемата част на Вселената само когато вероятността за възникване на разумен живот на подходяща екзопланета е равна на 10 на минус 22-ра степен.

Ако се предположи, че човешката цивилизация не е уникална в космоса, а вероятността за възникване на разумен живот на подходяща екзопланета е равна на 10 на минус 12-та степен, то в момента във Вселената може да има около 10 милиарда разумни светове.

Учените са стигнали до този извод на базата на модифицирано уравнение на Франсис Дрейк, което отчита откритите до момента екзопланети. Подходът на изследователите не използва информация за времето на живот на цивилизациите.

Предполага се, че в Млечния път има една единствена развита цивилизация и това е човечеството. Останалите цивилизации или са изчезнали, или все още не са се появили.

Коментари по темата: „Сами сме в Млечния път, смятат учени”

добавете коментар...

  1. Марсиянец

    Глупости, онзи ден откриха 3 потенциално обитаеми планети на 40 светлинни години… глупаво е да си мислим , че сред милиардите слънчеви системи, няма една с читави планети в обитаемата зона…

  2. :o)

    това напомня на същата теория според, която Вселената е създадена за Човека 🙂

    десет на минус двайсет майсет и втора трета петнайста…добре че животът във вселената не зависи от математическите вероятности 🙂

  3. Anonymous

    Подобни новини винаги ме подсещат за лафа “200 души съвсем сами в гората …”

    И ние така – 6 милиарда, съвсем сами в галактиката 😀

  4. Петър

    Това не са учени, а статистици, които вадят изводите си от изцяло непълни данни, реално много малък процент от общото, с които науката разполага на този етап.

  5. Иванов

    Когато засекат надопустими разумни създания проникнали незаконно в нашия общ дом ,мъжете често ругаят вкл на “майка”.. Целта е прогонване на опасните нахалници и опазване на региона..
    Почва летния сезон..Добре облечени момчета с генераторчета за невидимост в дрехите често играят с обемно проникващи играчки и правят тн”Ожоги” зачервявания на телата на току що пристигнали ../лекуват се с намазване с кисело мляко/

    Ако огледате клипове заснети в курорти с монтирани нагло престъпни системи за видео наблюдение / терористи увреждат през тях божествената охрана/ може да видите нахалните типове .Около всеки има специфични изкривявания пространството..

  6. Иван Стефанов

    тези учени да си скъсат дипломите

  7. BUZZ ALDRIN

    ИЗМАМА е че сме сами в млечния път . Извънземните са сред нас и под земята и на луната .в youtube има всичко по темата.Земята е куха и се влиза от полюсите.Затова е забранено дасе лети над тях и само военни спътници може да снимат полюсите.

  8. Павел

    Цяла една галактика е наша и не можем да се възползваме от тоя факт. Ирония.

  9. Добри Божилов

    Ех, надежди 🙂

  10. Ангел

    Ако това е така няма за какво да се плашим от извънземни т.е. истерията с отвличане от извънземни, атака от тяхна страна, техен вирус който е пагубен за нас и така нататък! Но най важното е че всички ресурси на Млечния път са наши, няма конкуренсия (освен между нас). А когато слънцето се разшири опасно до тогава трябва да владеем изцяло Слънчевата система и да сме напреднали доастатъчно технологично и билогично за да заживеем на Земя 2! надявам се до 2065 година да имаме първият двигател с скорост 1 светлинна!

Коментар