Властите в САЩ притискат Tesla заради проблемен чип памет

Чип флаш памет в някои модели Tesla вади от строя дисплейните конзоли
(снимка: CC0 Public Domain)

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) поиска от Tesla да изтегли около 158 000 автомобила Model S и Model X, поради риск от повреда на дисплейните конзоли, става ясно от официално съобщение на агенцията.

Неизправностите на така наречените „блокове за медиен контрол” могат да отнемат достъпа на собственика до резервната камера на електромобила, климатичния контрол и системата за подпомагане на водача (автопилота на Tesla), увеличавайки риска от катастрофа, съобщи The Verge.

Дефектът, който NHTSA иска Tesla да поправи, е износване на чиповете флаш памет, използвани в дисплеите на седаните Model S 2012-2018 и SUV Model X 2016-2018. Всеки път, когато водачът включи автомобила, се „изяжда” капацитета на 8-гигабайтовия eMMC NAND чип в процесорната платка Nvidia Tegra 3, който захранва дисплеите. Когато този капацитет бъде достигнат – обикновено около пет до шест години по-късно, дисплеите стават „тухлени”. За първи път Motherboard съобщи за проблема през 2019 г.

Tesla e потвърдила пред NHTSA, че всички блокове с този чип „неизбежно ще се провалят”, и също така е предоставила статистически модел, показващ прогнозни седмични ремонти с продължителност от 2020 до 2028 г., като най-много повреди се очакват през 2022 г.

Същевременно, NHTSA започна официално разследване на проблема миналия юни и заяви в сряда, че то все още продължава, въпреки искането Tesla да изтегли автомобилите от пазара за ремонт. Не е ясно дали Tesla ще се съобрази с агенцията. Компанията все още не е коментирала новата ситуация.

NHTSA признава, че Tesla е пуснала актуализации на софтуера, предназначени да смекчат проблема, но агенцията смята, че това не е достатъчно – особено защото дефектът възпрепятства достъпа до резервната камера. „Тези актуализации са процедурно и по същество недостатъчни”, казват от агенцията.

Tesla популяризира използването на големи сензорни дисплеи в автомобилите си, но компанията има повече от един проблеми с по-ранните модели. Освен дефекта с флаш паметта, който е в основата на искането на NHTSA за изтегляне на колите от пазара за ремонт, ранните дисплеи на Tesla също страдат от балончета и жълти ленти, тъй като не отговарят на типичните автомобилни стандарти.

Коментари по темата: „Властите в САЩ притискат Tesla заради проблемен чип памет”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Купуваш Лада и знаеш, че ще караш милион и половина километра в гаранция или 3 живота. Което се случи първо.

  2. Онуфри

    Купуваш Тесла и се молиш да не ти се развали нещо след гаранцията.

  3. Anonymous

    Компанията все още не е коментирала новата ситуация.

  4. Presspapie

    Тесла като Никола Тесла взима за ремонт на евтин детайл скъпо защото без кола не може САЩ

Коментар