Техника за медитация променя затворниците

Документален филм доказва как медитативната програма Випасана може да бъде ефективен начин за рехабилитация на затворници по целия свят.

“Doing Time, Doing Vipassana” представя въвеждането на Випасана в един от най-големите затвори в света с над 10 000 жители – Тихар в Ню Делхи, Индия. Документалната лента е спечелила наградата Golden Spire на Международния филмов фестивал в Сан Франциско през 1998 г., а на 29 юни ще бъде прожектирана в Чешкия център в София.

Това е хроника как медитативната програма трансформира затвора. Чрез интервюта с директора на затвора, пазачите и затворниците филмът изследва как Випасана подобрява човешкото поведение и характер.

Випасана, което означава да виждаш нещата такива, каквито са, е една от най-древните медитационни техники в Индия. Тя е била преподавана преди повече от 2500 години като универсален лек срещу универсални страдания, т.е. като изкуство да се живее.

С филма в Чешкия център започва поредица прожекции в рамките на Международния фестивал „Един свят”, посветен на човешките права. Документалните филми не само представят проблемите на човечеството, но и дават разрешение за тях, посочиха от bgoneworld.org. След прожекцията зрителите ще могат да задават въпроси на практикуващи медитация Випасана.

Коментар