Малчугани случайно пробиха защитата на Linux система

И най-добре защитените системи може да имат пролуки, които дават шанс на хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Linux-базираните системи са известни с изключителната си сигурност, но понякога и те страдат от слабости в защитата. За щастие, разработчиците от общността на отворения код много бързо отстраняват откритите уязвимости.

Наскоро програмистите на Linux Mint затвориха уязвимост, която позволява на хакери да преодолеят екрана за заключване на системата и след това да получат достъп до заключения работен плот.

Любопитното в случая, че проблемът е открит от две деца, докато си играели на хакери на компютъра на баща си под управление на Linux Mint. Децата натискали произволни клавиши както на физическата, така и на екранната клавиатура, което в крайна сметка предизвикало срив на екрана на Linux Mint и малчуганите получили достъп до работния плот.

Клемент Лефевр, водещият разработчик на Linux Mint, пояснява в дискусия в GitHub, че проблемът идва от екранната клавиатура на компонента libcaribou, която се доставя с интерфейса на работния плот Cinnamon.

Проблемът възниква, когато потребителите натиснат клавиша „ē” на екранната клавиатура, и засяга всички дистрибуции на Linux Mint, които използват Cinnamon 4.2 и по-стари версии. Уязвимостта води до срив на началния екран, което позволява на потребителите да получат достъп до основния работен плот.

Коментари по темата: „Малчугани случайно пробиха защитата на Linux система”

добавете коментар...

  1. Ba

    Mint е ок аз от година поне вече обаче използвам Manjaro Linux и съм много доволен

  2. Фофу

    Едни се кланят на божества други на Линукси. И религиозната вяра няма разбиване, без значение какво се случва.

  3. По луд

    Бегай бе

  4. майка ти

    колко пък да си прост

  5. Мда

    Евати сигурната система. Един клавиш… Добре, че не са натиснали 3-4, компютъра в коша. Схахахаа

  6. Веселин

    Здравейте,купих от финландски програмист,Lenovo,произведен 2014,8GB,250GB SSD.Ubuntu се прецака…Не искам Windows.Моля за съвет.Може да получа помощ от приятел-професионалист.Аз съм само потребител.0895 681730

  7. tolostoi

    Аха, картинки викаш. Нищо, че може да ти изтрият работата от няколко години и снимките и … всичко. Като ония гадинки, които криптират всичките ти файлове, пък нека да си ти работи системата, нея може да си я гледаш и преинсталираш, ама твоя труд, няма от къде да го възстановиш.

  8. Борослав Стефанов

    Разбили са ми дедовия и като са получили достъп до десктоп средата и кво?! Бес root само ше си гледат картинки

  9. Све

    MX Linux – най-добрия!

  10. БлаБла

    Mint+XFCE, няма мърдане. Ъпгрейдвам го на всеки релииз от 17.0 до 20.1 в момента. Държи се много добре!

  11. Saevar

    по добро от МАТЕ няма, пробвах Cinnamon но не ми се получи: saevar.drivehq. com/Mate.png

  12. slack

    Mint незнайно защо работи много по добре от дебиан и убунту с драйверите на интел. Това разбира се няма как да се усети на мощни машини. Аз лично приключвам до месец два с тези бози за лично ползване.

  13. Един луд

    А ся разках играта на някои хора…няма да има прошка, които не ползват M$ прозорции ще им насменя паролите шефчи ще вдига заплатката няма начин, а момата у нас та и тя с минт и си крие паролчето ох млиии ще сте мазало, яко кинта ще изкрънкам от всички

Коментар