Audi минава на изцяло електрически коли до 2035 г.

Audi, както и останалите производители на автомобили, виждат бъдещето електрическо
(снимка: CC0 Public Domain)

Audi планира да се откаже напълно от производството на хибридни автомобили в близките 10-15 години и ще премине към изцяло електрически, стана ясно по-рано този месец от изявление на ръководителя на концерна Маркус Дюсман пред германска медия.

Компанията вярва, че в бъдеще електрическите автомобили ще придобиват все по-голяма популярност. Различни публикации се позовават на интервю на Маркус Дюсман за WirtschaftsWoche, в което мениджърът казва, че опазването на околната среда върви ръка за ръка с икономическия успех.

Audi не е единствената компания, която през следващите петнадесет години ще премине към производство изключително на електромобили. Японската Nissan планира да спре продажбите на ДВГ автомобили в Китай след пет години, а британската Aston Martin очаква 20% от печалбите ѝ да идват от електрически автомобили към 2024 г.

Шведският производител Volvo Cars инвестира в собствен дизайн и разработка на електрически двигатели, за да произвежда чисто електрически автомобили в близко бъдеще. Базираната в Обединеното кралство Bentley обяви план за развитие, съгласно който компанията ще премине напълно към електрически автомобили до 2030 г.

Правителствата на различни страни също вървят по пътя на електрификацията. Така например, в Китай местната Асоциация на автомобилните експерти си постави като ключова цел въвеждането на забрана за продажба и производство на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в страната след 2035 г. Япония и Великобритания планират да направят същото до 2030 г.

Коментар