След пандемията: „епично оттегляне” на децата от екрана

Децата асоциират своите устройства с удоволствие, което прави „изключването” много трудно
(снимка: CC0 Public Domain)

В резултат на пандемията децата прекарват все повече часове вторачени в екрани. Независимо дали използват таблети за училищни занимания, дали се свързват с приятели по телефона, играят видеоигри на конзола или гледат телевизия, щом нещата се нормализират, предстои огромен проблем. Експертите очакват труден път за децата, пристрастени към екраните.

Кийт Хъмфрис, експерт по пристрастяване, професор по психология в Станфордския университет и бивш старши съветник на Обама, предупреждава родителите: „Ще настъпи период на „епично оттегляне”, тъй като младите хора ще се опитват да „задържат вниманието при нормално общуване, без да получават награда на всеки няколко секунди”, казва той, цитиран от PhoneArena.

Д-р Джени Радески, педиатър в Университета в Мичиган, която се фокусира върху използването на мобилни технологии от деца, казва, че ако е знаела колко дълго ще продължи локдауна, нейните съвети към родителите щяха да са различни. „Вероятно бих насърчила семействата да изключат Wi-Fi, освен по време на учебните часове, така че децата да не се чувстват изкушени всеки момент – през нощта и денем”. Според нея, колкото по-дълго продължи това поведение, толкова по-трудно ще се „счупи” навикът след това.

По данни на компанията Qustodio, която проследява използването на устройства от деца на възраст от 4 до 15 години, времето пред екрана се е удвоило през миналия май (на годишна база). През март и април децата в САЩ са прекарвали средно 97 минути на ден, гледайки видеоклипове в YouTube, в сравнение с 57 минути през февруари и 100% повече на годишна база. Подобни тенденции се наблюдават също за YouTube в Англия и Испания.

Децата на 10 и повече години прекарват часове всеки ден, играейки Fortnite, ползвайки приложения като TikTok и Snapchat. Друга онлайн игра, която е много популярна сред децата, е Robolox. В нея потребителите могат да програмират свои собствени игри и да играят такива, разработени от други. Приложението привличаше по 31,1 милиона потребители на ден през първите девет месеца на миналата година, което е 82% повече в сравнение с предходната година.

Родителите бяха изненадващо склонни  децата им да остават дълго време пред екраните. Много от тях насърчиха поведението на децата си, като им купуваха нови устройства. Корпоративният автор Параскеви Бриасули, която има четири деца, казва пред New York Times, че времето пред екрана е заменило спорта в следобедните дни. През уикендите децата ѝ са прекарвали със 70 процента повече време с устройствата си. Нейният 8-годишен син Джеси вземал стария таблет iPad Pro от баща си. Но след началото на пандемията, Джеси и 6-годишната му сестра получават iPad mini.

Параскеви и съпругът ѝ купили на децата и Nintendo Switch, „защото всички са получили Switch”. Първоначално бащата бил загрижен за всички тези технологии, но станал по-оптимистичен, виждайки как децата му се превръщат в дигитални експерти. „Това са инструментите на техния живот. Всичко, което ще правят, включително социализацията, ще го правят с едно от тези електронни устройства”, казва той.

Съдба ли е трайното пристрастяване на децата към устройствата? Не точно, казва проф. Хъмфрис от Станфорд, според когото дисциплинираното време далеч от устройствата може да помогне на децата да се „откачат” от екраните. Няма да е лесно, защото устройствата се използват за училище, за поддържане на социален живот и др. Професорът смята, че децата вече асоциират своите устройства с удоволствие, което прави почти невъзможно да се изключат от техните телефони, таблети, игрови конзоли и телевизори.

Коментари по темата: „След пандемията: „епично оттегляне” на децата от екрана”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Първоначално бащата бил загрижен за всички тези технологии, но станал по-оптимистичен, виждайки как децата му се превръщат в дигитални експерти.’ Дигитални експерти ама друг път. Най-обикновени дигитални консуматори.

  2. :o)

    Огромния проблем отдавна съществува. Те си бяха пристрастени преди всяка пандемия.
    Най-лесно на родителите е да бутнат телефона или таблета пред носа на детето си.

Коментар