Как детският таблет става съюзник на родителите

Преди да попадне в ръцете на детето, таблетът трябва да бъде подготвен от родителите
(снимка: HMD Global)

В Деня на детето много родители планират да зарадват малчуганите си с подаръци и често избират най-сигурния вариант – нов смартфон или таблет. В същото време обаче, часовете, които децата прекарват пред устройствата, сърфирането в интернет, както и невъзможността родителите да ги контролират непрекъснато, крият своите рискове.

В подкрепа на възрастните и с грижа за най-малките потребители компании като HMD Global, финландския производител на мобилните устройства и аксесоари Nokia, дават полезни насоки как да регулирате ползването на смартфона и таблета и да ги превърнете в свои „съюзници”, без да лишавате детето от игри и други развлечения.

Родителите определят правилата, детето ги спазва с удоволствие

След като купите таблета, идва ред на подготовката му, преди да попадне в ръцете на най-младите членове на семейството. Независимо дали децата ви са още малки, или вече са тийнейджъри, приложението Family Link на Google ви дава възможност да установите дигитални правила, които да ги напътстват, докато учат, играят и сърфират онлайн.

Едно от първите неща, които е добре да направите при настройките, е да решите колко време детето да прекарва на таблета си на ден, както и в колко часа вечер той да става недостъпен, за да осигурите здравословен сън на малкия потребител. Приложението ще му показва ясно с колко време разполага, но и ще му позволява да избира как да го разпределя в рамките на деня. Можете да определите различни лимити за уикендите и учебните дни, да заключите таблета дистанционно, ако прецените за необходимо, както и да следите местоположението на детето, ако то носи таблета със себе си.

С таблета се постига перфектният баланс между обучението и развлеченията
(снимка: HMD Global)

Освен за времето, прекарано пред екрана, е важно и да насочите детето към качествено съдържание. Family Link ще ви бъде от полза и за това – можете да наблюдавате каква е активността във всяко от приложенията, да получавате сигнал на своя мобилен телефон, за да одобрявате или блокирате дадени приложения, които малчуганът се опитва да свали, както и самите вие да изберете и инсталирате приложения с развлекателен или образователен характер, препоръчани от учители.

Качествени развлечения за най-малките

С таблета можете да постигнете перфектния баланс между обучението и развлеченията, който напълно да удовлетворява децата. Наличният за работа с Android таблети режим Google Kids Space, например, предлага съдържание, специално подбрано за потребителите до 13-годишна възраст. С него те имат достъп до цяла виртуална библиотека с препоръчани от педагози и специалисти в сферата на дигиталното съдържание за деца приложения, книги и видеоклипове. Всички те са подходящи за възрастта и интересите на подрастващите и ги насърчават да откриват любопитна и полезна информация, да проявяват творческия си потенциал и да развиват ума и въображението си.

Коментари по темата: „Как детският таблет става съюзник на родителите”

добавете коментар...

  1. Иван

    В андроид отивате на settings/network/private dns и въвеждате family.cloudflare-dns.com . Пази децата от вируси и порнография.

Коментар