Призоваха французите да се откажат от англицизмите в игрите

Френският орган по чистотата на езика настоява французите да изхвърлят от речта си “стриймър”, “е-спортове” и “WiFi” (снимка: CC0 Public Domain)

Френският орган по чистотата на езика нареди на правителствените служители да използват френски термини за компютърните и видео-игрите вместо традиционните английски думи.

Академия Франзес даде директен превод за изрази като „електронни спортове“ или „стриймър“. От своя страна Министерството на културата на Франция заяви пред агенция AFP, че англицизмите са „пречка за разбирането”.

Геймърите разкритикуваха забраната, като един от тях дори я нарече „напълно безсмислена“.

Академията Франзес е създадена през 1635 г. от кардинал Ришельо и се счита за „официалния пазител на френския език”. Четиридесетте членове на академията дори имат собствена, бродирана униформа, пълна с церемониален меч – облекло, което може да не изглежда напълно неуместно в игра като Assassin’s Creed Unity от 2014 г. Институцията отдавна води кампания срещу навлизането на английски думи във френския – нещо, което в света на технологиите е почти неизбежно.

Според академията, понятието „е-спортове“ трябва да се замени с „jeu video de competition“, а вместо „стриймър“ да се казва „joueur-animateur en direct“. За „облачния гейминг“ трябва да се използва фразата „jeu video en nuage“. Всичко това идва на фона на злополучните опити на академията през последните години да замени мрежовото понятие „WiFi” с френското „l’access sans fil à internet“.

В Twitter един геймър се противопостави на новото решение, като написа: „Аз съм французин и намирам това за абсолютно смешно. Никой никога няма да използва тези термини. Този тип забрана е напълно безсмислен“.

Коментари по темата: „Призоваха французите да се откажат от англицизмите в игрите”

добавете коментар...

  1. :o)

    сакред бльююю ……меееееееееергхдддд …..
    франсетата да си вземат езика и да си го заврат там дето СОЛЕЙ не огрява 🙂

  2. drrr

    а най-добре англо-поклонническите копелета да си ходят там където ги влече

  3. jkl

    Английския стана световен език и франсетата не могат да направят нищо по въпроса.

  4. Мандарин

    Френски иницативи, намирисващи на росийска намеса.
    Направо да въвеждат есперанто за компютри, росийски за разговорен, който след време ще стане основен, от който всички други езици са произлезли, а българският ще бъде диалект на македонския.

Коментар