ЕС ще подобрява детекторните системи

Европейският съюз призова за превантивни действия срещу нарастващата опасност от терористични атаки с използване на химическо, биологично и атомно оръжие.

Досега при повечето терористични нападения по света се използват експлозиви и огнестрелно оръжие. Разузнавателните данни показват обаче, че терористичните групи искат да използват нови оръжия, които могат да причинят много по-значителни щети, съобщи Европейската комисия.

ЕС предложи тригодишен план, основан на препоръките на експертна група, който включва над 130 мерки за предотвратяване на попадането на опасни материали в неподходящи ръце и за подготвеност в случай, че това все пак стане.

По-специално планът призовава за подобряване на детекторните системи в Европа и за нови инструменти за спасяване на живота и ограничаване на щетите в случай на нападение или инцидент.

Целта на плана на ЕС е да подкрепи националните правителства, които носят основната отговорност за сигурността. Европейската комисия ще използва 100 млн. евро съществуващи средства, за да плати за изпълнение на плана в периода 2010-2013 г.

Ангажиментът на Европа към гражданските права и отворените граници я прави по-уязвима към атака, тъй като ограничава възможността на правителствата да контролират движението на хората.

Заплахата нараства заедно с напредъка на оръжейните технологии и засиленото законно използване на химически, биологични и ядрени материали, посочиха от Комисията.

Коментар