Превъзходство на AMD при суперкомпютрите

Процесорите AMD Opteron изграждат изчислителната мощ на повечето от върховите машини на света, включително на двете най-мощни системи, стана ясно на международна конференция по суперкомпютри.
От последния списък на Топ 500 суперкомпютърни инсталации се вижда, че за трети пореден път Opteron се използва в суперкомпютър номер 1 – Roadrunner на IBM. Вторият, Cray Jaguar, инсталиран в Националната лаборатория Оук Ридж, също се базира на Opteron чипове.
AMD процесори се използват в 9 от топ 20-те суперкомпютри, повече от всеки друг производител на процесори. Също така, 4 от топ 10-те суперкомпютри използват Opteron, подчерта компанията.
20 от суперкомпютрите на Cray са изградени с Opteron, шест от които са сред Топ 25. Пуснатите съвсем скоро 6-ядрени Opteron процесори (с кодово име Istanbul) вече са намерили място в 2 суперкомпютъра Cray XT5.
Най-мощните две системи за научни изследвания са базирани на 4-ядрени Opteron чипове – Kraken в Университета на Тенеси, който е номер 6, и Ranger в Тексаския Център за съвременни компютърни изследвания – номер 8.
Списъкът от Топ 500 суперкомпютърни площадки се публикува 2 пъти в годината, като оценката за тяхната производителност е базирана на бенчмарка LINPACK. Наскоро Advanced Clustering Technologies публикува LINPACK резултатите за 6-ядрения AMD Opteron процесор, който демонстрира забележителната цена-на-гигафлоп (cost-per-GFLOP) от $35,21.

Коментар