Евтино покритие превръща стените в антени

Хари Балакришнан с прототипа на своето RFocus покритие за усилване на сигнали
(снимка: MIT CSAIL)

Вместо да блокират безжичните сигнали, стените биха могли да правят точно обратното – да усилват сигналите – особено там, където по подразбиране трудно „пробиват” мобилните комуникации, а именно в мазета, тунели, подземни проходи, в офиси и домове с дебели стени.

За да направите това, просто трябва да обшиете стените със специален „умен” материал, твърдят учени. „Умната повърхност”, създадена в лабораторията CSAIL на Масачузетския технологичен институт (MIT), използва повече от 3000 антени, за да увеличи силата на сигнала до 10 пъти.

След постигане на добри резултати с разработката, в MIT News излезе статия, описваща относително евтината технология, използваща достъпни антени. Системата е с ниска мощност, способна да отразява или да предава сигнали в зависимост от софтуерния контролер.

Покритието, наречено RFocus, може да се използва в домове или складове за усилване на IoT сигнали за различни мрежови устройства.

„Основната цел беше да видим дали можем да подредим елементите за насочване и контрол на сигнала”, казва професорът от Масачузетския технологичен институт Хари Балакришнан. „Ако искате да използвате безжични устройства с ниска мощност с добър сигнал, тогава RFocus е чудесен начин да го направите”.

Коментар