IoT чип действа с обхват от 100 километра

Нова разработка на Sony ще даде тласък на интернет на нещата (фото: CCO Public Domain)

Sony разработи чип, който може да промени начина за предаване на данни от устройствата за интернет на нещата (IoT). Инсталиран в което и да е IoT устройство, чипът ще изпраща данни в мрежа Sony ELTPES с ниска консумация, която се очаква да влезе в действие тази есен.

Отличителна характеристика на чипа е способността му да предава данни на разстояние до 60 мили (приблизително 96 км), съобщи Engadget. Чипът ще работи нормално в условията на големи градове, както и в обекти, които се придвижват с висока скорост.

Много IoT системи използват за връзка към интернет Wi-Fi с ограничен диапазон на действие, за да предават данни в облачното пространство. В някои случаи се използват мобилни мрежи, но подобен подход е скъп.

Изгражданата мрежа ELTPES LPWA на Sony функционира на базата на безжични технологии с ниска консумация на енергия и е предназначена за предаване на данни в широк радиус, което ще позволи към нея да се включват най-различни устройства.

Чипът CXM1501GR предава сигнали в диапазона 920 MHz в собствената мрежа на Sony. При това в неговата конструкция е предвиден датчик GPS/GNSS, използван за получаване на информация за местоположението и времето.

Разработката на Sony разкрива нови възможности в сферата на сигурността, мониторинга, наблюдението и др. Компанията планира да работи с широк спектър от IoT устройства, насочени към най-различни услуги.

Първоначално технологията ще се използва само в Япония, където Sony вече стартира приложна програма за заинтересованите компании. Предвижда се изграждане на пълноценна мрежа и провеждане на комплексни тестове, след което технологията може да получи по-широко разпространение.

Коментар