„Големите” в опит да удържат изкуствения интелект

Изкуственият интелект се възприема като критичен за националната конкурентоспособност и геополитическото предимство на „големите” (фото: CCO Public Domain)

Тази седмица експерти по изкуствен интелект, политици и изпълнителни директори на влиятелни частни компании ще се съберат, за да зададат един важен въпрос: може ли светът да се споразумее как да използва разумно и контролира изкуствения интелект? Предизвикателството е колосално.

Световният икономически форум – международната организация, която обединява най-богатите и мощни страни в света, за да обсъжда важните глобални проблеми в Давос всяка година – ще бъде домакин на специално събитие в Сан Франциско. Там ще се говори за изкуствения интелект.

СИФ има идеята да формира организация, наречена „Съвет по изкуствения интелект”. Негова цел ще бъде да намери обща политическа основа между нациите, които все повече се противопоставят на силата и потенциала на изкуствения интелект и на други нововъзникващи технологии, отбелязва MIT Technology Review.

Въпросът може би обещава добри новини за развитието на ИИ, но е колосално предизвикателство точно сега, предвид настоящите геополитически ветрове. Изкуственият интелект се възприема като критичен за националната конкурентоспособност и геополитическото предимство на „големите”. Усилията за намиране на обща позиция ще са трудни, като се има предвид начинът, по който технологиите в последно време се оказаха вододел за страните, особено САЩ и Китай.

„Мнозина виждат ИИ през призмата на икономическата и геополитическата конкуренция”, казва Майкъл Селито, заместник-директор на Станфордския институт за човешкия интелект. „Те са склонни да създават бариери, които да запазват възприеманите стратегически предимства, например в достъпа до данни или изследвания”.

Редица държави вече обявиха свои планове да дадат приоритет на финансирането, разработването и прилагането на технологията. Но усилията за постигане на консенсус относно това как трябва да се управлява ИИ в по-широк мащаб са ограничени. През април ЕС публикува свои насоки за етичната употреба на изкуствения интелект. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също обяви този месец набор от принципи за ИИ.

Би било изключително важно (и изненадващо) да се намери обща позиция между Съединените щати, Китай и останалата част от света, когато става въпрос за изкуствения интелект. Но усилията на СИФ очевидно са насочени именно към това.

Дискусията, която предстои, ще събере десетки експерти, ръководители и политици. В него ще присъстват представители на Организацията на обединените нации и UNICEF, компании като Microsoft и IBM, китайския застрахователен и технологичен гигант Ping An и канадската консултантска фирма Element AI.

На срещата ще участват и изтъкнати учени и политици от редица по-малки страни. Специално внимание вече привличат фигурите на двама души, определени за председатели на бъдещия съвет по ИИ. Това са Брад Смит, президент на Microsoft и ръководител на екипите по корпоративни и правни въпроси, и Кай-Фу Лий, изтъкнат китайски експерт и инвеститор в ИИ, написал книга, наречена „ИИ суперсили”.

„Ролята на Форума е тази на безпристрастна международна организация”, казва Кей Фърт-Бътърфийлд, ръководител на поделението на СИФ, съсредоточено върху изкуствения интелект и машинното обучение. Новият съвет ще се стреми да идентифицира трите най-важни въпроса в ИИ, които, според нея, са:

  • как технологиите могат да повлияят на бъдещето на работата и заетостта;
  • как научните изследвания в областта на изкуствения интелект могат да бъдат от полза за развиващите се страни;
  • какви специфични случаи на използване на технологията ще се появят.

„Търсим области, в които трябва да преодолеем така наречените пропуски в управлението”, допълва Кей Фърт-Бътърфийлд.

Едно от специфичните приложения на ИИ, което се очаква да предизвика много вълнение и спорове, е наблюдението. Групите за защита на граждански права в много страни от западния свят настояват за по-голямо регулиране на лицевото разпознаване. В Китай пък има малко съпротива срещу подобни явления.

„Различните култури имат различни ценности. Изкуственият интелект е технология, която може да кодира тези ценности”, казва Джак Кларк, който ще присъства на събитието от името на OpenAI – компания за изкуствен интелект от Сан Франциско, подкрепена от влиятелни инвеститори от Силициевата долина. „Мисля, че в началото ще бъде предизвикателство да се споразумеем за неща като това какви ценности трябва да кодираме в една система – от глобална гледна точка”.

Независимо от изхода, мнозина виждат създаването на новия съвет по ИИ като ценна и необходима стъпка в настоящия момент, когато се разгръща нова студена война – на технологичния фронт. Дори самият факт, че се събират на едно място куп хора от различни култури и контексти, за да говорят за ИИ, е достатъчно знаково, смята Кларк.

Коментари по темата: „„Големите” в опит да удържат изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. ану

    ползите и възможностите на ии е безкрайен особенно със най новите изчислителни машини. само че някои които претендират че е техен и го виждат като златна мина са притеснени от распространението им. затова се бълват медиите с най-различни фалшиви новини за опасността от тая технология като се подиграват че неможел да различи негър от маймуна и подобни такиви глупости. всяко нещо крие опасност важното е как го ползваш. въпреки постиженията човешката глупост няма край. и никакви хора, групи, държави и богове а само ии може да преодолее тази глупост.

  2. Anonymous

    Създаването и контролирането на употребата на изкуствения интелект е невъзможно. Единствено може да се ограничи достъпа му до огромните масиви данни за обработка. За да контролират анализиращия софтуер трябва да контролират достъпа му до информация.

  3. ану

    ии е като атомната технология. големите искат само те да го имат и развиват а другите да им робуват доброволно.

Коментар