Microsoft и Cruise разработват самоуправляеми автомобили

Очаква се Cruise да комерсиализира своите автономни автомобили през следващото десетилетие
(снимка: Microsoft)

Microsoft е решена да използва своите умения в облачните изчисления, за да ускори „идване” на автономните превозни средства. Компанията обяви партньорство с Cruise – поделението на General Motors за самоуправляеми коли.

Описано като дългосрочно, партньорството има за цел да използва платформата Azure на Microsoft така, че Cruise да комерсиализира своите автономни превозни средства през следващото десетилетие, отбелязва NewAtlas.

Облачните изчисления играят важна роля в бъдещето на самоуправляемите превозни средства. Ако искаме да разполагаме с огромни автопаркове от подобни коли, способността на тези возила да комуникират помежду си и да споделят данни за местоположението си, за трафика и за текущи проблеми (например катастрофа на пътя) през облачни системи може да им помогне да работят безопасно и ефективно.

В рамките на новото си партньорство с Cruise, Microsoft ще се стреми да изведе на преден план силните страни на своята платформа за изчислителни дейности – Azure. Бизнес-дружбата идва и с инвестиции в Cruise от страна софтуерния гигант, заедно с други играчи, включително General Motors и Honda, на обща стойност 2 милиарда щатски долара.

„Microsoft е чудесно допълнение към екипа, докато се стремим към бъдещ свят на нулеви катастрофи, нулеви емисии и нулеви задръствания”, казва председателят и главен изпълнителен директор на GM Мери Бара.

„Microsoft ще ни помогне да ускорим комерсиализацията на изцяло електрическите, самоуправляващи се превозни средства на Cruise и ще позволи на GM да реализира още повече ползи от изчислителните облаци, тъй като имаме за цел да пуснем 30 нови електрически автомобила в световен мащаб до 2025 г.”, допълва той.

Коментар