GM чака бум на електромобилите след 5 години

Преломният момент в търсенето на електромобили ще настъпи след пет години, вярва GM
(снимка: General Motors)

Резкият скок в търсенето на електромобили ще се случи към средата на текущото десетилетие, т.е. след около пет години, прогнозира американският производител General Motors.

Поевтиняването на петрола и икономическата криза, породена от коронавируса, принудиха много производители на автомобили да отложат пускането на електрически модели. General Motors обаче твърди, че тези обстоятелства са оказали минимално влияние на плановете й за електрификация на собствените автомобили.

Вицепрезидентът на компанията по електрически и автономни превозни средства Кен Морис казва в интервю за Automobile, че преходът към отдалечена работа на техническите специалисти и дизайнери означава единствено, че при завръщането им в офисите те ще работят в ускорено темпо и сроковете за изпълнение на програмите няма да се променят.

General Motors признава, че когато цените на електромобилите и ДВГ машините се изравнят, а зарядната инфраструктура стане достатъчно разпространена, купувачите ще престанат да се замислят върху сроковете за изплащане при избора на автомобил. В повечето случаи те ще предпочетат електрическите коли по простата причина, че управлението им е по-приятно и интересно.

Според прогноза на IHS Markit, към 2030 г. до 15% от всички транспортни средства по пътищата в Северна Америка ще бъдат електрически. Вицепрезидентът на GM вярва, че масовият преход към електромобили ще започне в средата на текущото десетилетие.

„Надявам се от все сърце, че преломният момент ще настъпи в средата на 2020-те години, когато хората ще започнат да купуват тези автомобили по-активно, отколкото някой очакваше, просто защото шофирането им носи фантастично усещане”, казва Кен Морис.

По неговите думи, експлоатацията на електромобилите ще се опрости значително – достатъчно ще е да ги заредите през нощта, за да останете зад волана през целия ден, без притеснения, че трябва да търсите станция за зареждане.

Коментар