Броят на милионерите рязко намаля

Рязко намаление в броя на доларовите милионери отчете годишното изследване на Merrill Lynch и Capgemini. Като основна причина се посочва глобалната финансова криза.
В световен мащаб милионерите през 2008-а са били 8,6 милиона, или с 14% по-малко спрямо предходната година. Анализаторите очакват броят им да се възстанови през 2013 година.
Навикът да печелят на фондовите пазари е изиграл лоша шега на богатите. По данни от доклада, през миналата година съвкупният капитал на милионерите е намалял с 19,5% до $32,8 трилиона.
Най-много са пострадали милиардерите, много от които са паднали в категорията на милионерите.
В САЩ броят на милионерите е намалял с 18,5%. В Русия спадът е още по-голям – през 2008 година в страната е имало 97,1 хиляди доларови милионери, което е с 28,5% по-малко отколкото през 2007-а.
Загубите са се отразили мното сериозно на самочувствието на богатите. През миналата година техните разходи за поддръжка на здравето, вкл. във фитнес, спа и медицински центрове, рязко са се увеличили. Най-голям ръст на тези харчове се наблюдава в Япония.
За да избегнат нови финансови загуби, милионерите са започнали да купуват повече валута, недвижима собственост и ценни книжа с фиксирана доходност.

Коментар