Съвети за предпазване от токови удари

Чувствителната електроника – системи за домашно кино, компютри, телевизори и мултимедийни прожектори – може да се повреди под въздействие на гръмотевиците. От гледна точка на мълниите, лятото е най-опасният период, тъй като по това време на годината често се разразяват бури, придружени с гръмотевици.

Две са причините за свръхнапреженията, възникващи в мрежата: “прекомерно високото” напрежение обикновено е следствие от мълния, a “по-високото от обичайното” ниво на напрежение – от повреда в мрежата.

Предизвиканото от мълнии свръхнапрежение се пренася не само в електрическата и телефонната мрежа, но и в информационните и комуникационните мрежи. Но мълнията не предизвиква щети само на мястото, на което попада: нейното магнитно поле, посредством индукция, може да нанесе поражения в електронните уреди дори на разстояние 1 км.

Попадайки върху електрически контакт или върху проводник, мълнията генерира прекомерно количество напрежение подобно на пикова вълна, което възниква при разряда. Достигайки до електрическата мрежа на жилищата и другите сгради, тази вълна се концентрира в крайните точки и предава енергията си. Под въздействие на свръхнапрежението уредите, включени в крайните точки, се повреждат или стават неизползваеми.

Буря, придружена с мълнии и гръмотевици, може да се разрази през всеки сезон, но статистиката на климатичните наблюдения показва, че такива бури са най-чести в периода май-септември. В годината има средно 30 дни, през които в едно населено място възникват дъждовни бури. Двадесет от тях се разразяват през тези три месеца, а през останалите девет месеца се случват останалите 10. Това означава, че през 92-та дни на летния сезон средно на 4-5 дни се наблюдават дъждовни бури с гръмотевици.

Защитата от свръхнапрежение трябва да бъде на няколко степени, за да предпази оборудването адекватно от щетите, причинени от мълнии: гръмоотводите предпазват от въздействие на силния ток, а намиращите се в разпределителните кутии (ако такива са инсталирани) предпазители и междинни средства за защита „укротяват“ импулсите на прекомерното напрежение и така предпазват от най-големите щети.

Електронните уреди могат да бъдат предпазени от „укротените“, но въпреки това все още силни токови импулси с допълнителни средства за защита от свръхнапрежение. Тяхната цена, съотнесена към цената на защитените средства – компютри, системи за домашно кино, телевизори – е пренебрежимо малка.

При използване на комплексните решения за защита на EATON (продуктите PowerStrip, Protection Box и Protection Station), свръхнапрежението, предизвикано от мълнии, не може да навреди на чувствителното електронно оборудване. Тези продукти съдържат от 1 до 8 контактни гнезда и осигуряват защита не само на електрическата мрежа, но и на различните уреди, кабели за пренос на данни и антени, дори осигуряват време за превключване към акумулатор.

Компанията дава няколко съвета, които могат да помогнат на потребителите да предпазят ценно компютърно и аудио-визуално оборудване от свръхнапрежение, причинено от мълнии и смущения в захранването:

► Изберете средство за защита от свръхнапрежение, което е с ниска проводимост на напрежение (средствата за защита от свръхнапрежение работят само ако в жилището има съобразено със стандартите заземяване). Уредите на EATON отговарят на строгия международен стандарт за защита от свръхнапрежение IEC 61643-1.

► За домашно ползване избирайте по-малки и с приемлива цена уреди за защита от свръхнапрежение, например PowerStrip 4/6 или Protection Box 1/5/8. Ако например искаме да предпазите аудиоуредбата, телевизора, видеоустройството или DVD-плеъра, е достатъчно само устройство с един контакт, което можете да използвате веднага след включване в мрежата.

► За защита на електронните средства избирайте такива предпазители за свръхнапрежение, които покриват всички проводници, застрашени от токови удари, като например електрическите кабели, телефонните кабели, кабелите за пренос на данни и коаксиалните кабели (Protection Box 5 tel@ + TV, Protection Box 8 Tel@ + TV).

► Установете кои средства е важно да продължат да работят при прекъсване на електрозахранването и ги оборудвайте с уреди за непрекъснато захранване (решение за целта е току-що появилата се на пазара група продукти Protection Station).

► Малките офиси също имат полза от прилагането на решения за защита от свръхнапрежение: евентуален токов удар би повредил не само уредите (компютри, монитори), но може да причини и загуба на данните в тях. За малки фирми се препоръчват продуктите на EATON с по-висок капацитет Protection Box, продуктите от групата Protection Station, както и сериите Nova или EATON E. Комбинираните решения за защита срещу свръхнапрежение на EATON се предлагат с безсрочна гаранция за включените към тях уреди.

Коментари по темата: „Съвети за предпазване от токови удари”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да го бяхте го написали малко по кратко.

  2. Anonymous

    Много добре

  3. koko

    Хубаво сте се сетили да напишете статия по този проблем ама да бяхте почели малко. Казва се пренапрежение, а не свръхнапрежение. Предаването на енергията става чрез електромагнитна индукция, а не както вие сте описали.
    В статията не се споменава че в случай на буря е най-добре да се изключват уредите, а не да проверяваме дали защитата ще сработи. Цената на защитата не е пренебрежимо малка. Тъй като няма 100% сигурна защита се избира такава на която цената да е в рамките на 5-8% от цената на защитаваното оборудване. Тъпо е да купите защита за 500лв с която да защитавате старото Велико търново.

Коментар