60 млн. ноутбука продадени в света за три месеца

2020-та бе най-добра за пазара на лаптопи от 9 години насам
(снимка: CC0 Public Domain)

През четвъртото тримесечие на 2020 г. глобалните доставки на лаптопи достигнаха рекордните 60 милиона устройства. Това е с 10% повече в сравнение с третото тримесечие, по данни на DigiTimes Research.

Ръстът на продажбите се дължи в най-голяма степен на свикването с дистанционната работа и дистанционно обучение заради пандемията. Също толкова важен фактор за растежа е и голямото потребителско търсене на развлечения и устройства за гледане на всякакво онлайн съдържание, пак заради пандемията.

За цялата 2020 година доставките на преносими компютри са нараснали с 25% на годишна база до 201 милиона устройства, според DigiTimes Research. Това е най-добрият резултат за пазара за последните 9 години.

Очаква се водещите производители на лаптопи да регистрират лек спад на продажбите през първото тримесечие на 2021 г., главно поради проблеми с производството и доставките на компоненти.

Предвижданията са, че ще има голямо търсене на устройства от типа Chromebook. Съответно силни ще са и продажбите на компаниите, които предлагат мобилни компютри под управление на Chrome OS.

Коментар