Русия тества самолетен двигател на база свръхпроводници

Русия се вижда като лидер в създаването на електрически самолети
(снимка: Фонд за напреднали изследвания)

Специалисти от Сибирския научноизследователски институт. С. A. Чаплигин пристъпиха към наземни изпитания на хибриден самолетен двигател със свръхпроводников (HTSC) електродвигател с мощност 500 kW. Машината е базирана на „летяща лаборатория на базата на самолета Як-40”.

„В хода на тестовете беше потвърдена коректността на избраните… компоненти и бе отчетена правилната съвместна работа на въздухоплавателното оборудване и HTSC електродвигателя. Изследвани са условията на електромагнитна съвместимост на бордовото и HTSC оборудването, основните режими на работа на електродвигателя и неговите системи: охлаждане, стартиране, спиране, работа под товар”, отбелязва Фондът за напреднали изследвания.

Разработчиците на иновативния самолетен двигател очакват, че високотемпературните свръхпроводници под формата на лента ще удвоят плътността на мощността на електрическите машини, като същевременно намалят разхода на гориво в хибридните задвижващи системи.

„Основното национално постижение в областта на енергийното задвижване е създаването на единна система за енергийно захранване и електрическо задвижване, използваща технологии за свръхпроводимост, каквито не се произвеждат от чуждестранните конкуренти нито серийно, нито на ниво демонстратор”, коментираха руските анализатори.

Според тях, напредъкът по проекта прави Русия лидер в създаването на електрически самолети, изпреварвайки с 3 до 5 години конкурентите, съобщи ТАСС.

Хибридният мотор се основава на съществуващия турбодвигател TV2-117, за който са разработени 400 кВт генератор, батерия и система за управление в сътрудничество с Държавния авиационен университет в Уфа. Всички елементи вече са преминали стендови тестове както поотделно, така и заедно като част от цялостната електрическа система.

Коментари по темата: „Русия тества самолетен двигател на база свръхпроводници”

добавете коментар...

  1. xyz

    Мдааа, верваме на ушанките

  2. Москва - без смисъл в славянските езици

    При руснаците бъдещето е винаги светло, а настоящите винаги мрачно…

  3. Станислав

    Ми добре звучи ама пак в бъдеще време 🙁

Коментар