Мария Бакалова фаворит на Bwin за „Златен Глобус”

24-годишната бургазлийка Мария Бакалова спечели номинация за Златен Глобус с с впечатляващата си роля като Тутар – дъщерята на Борат в едноименния филм

Българската звезда Мария Бакалова получи номинация в категория „Най-добра актриса в комедиен филм или мюзикъл” в престижните американски награди „Златен Глобус”. Международният сайт за спорни залози Bwin дори определя нашето момиче като най-голям фаворит за статуетката.

Победа за Бакалова се търгува при коефициент от 1.45. От Bwin.bg са оставили далеч назад конкурентките ѝ: Мишел Пфайфър (4.50 коефициент), Аня Тейлър-Джой (9), Розамунд Пайк (11) и Кейт Хъдсън (15).

24-годишната бургазлийка спечели номинацията си с впечатляващата си роля като Тутар – дъщерята на Борат в едноименния филм на Саша Барън Коен. Самият филм получи и номинация за „комедиен филм на 2020”, а Коен участва в надпреварата за „най-добър актьор”.

Комедиантът също е топ фаворит за наградата, но от Bwin оценяват шансовете му с далеч по-високия коефициент от 2.

Бакалова е първата българка, номинирана за авторитетната награда. Тазгодишното 78-о издание на „Златен глобус” ще се проведе на 28-ми февруари (в ранните часове на 1-ви март българско време) и ще бъде водено от актрисите Тина Фей и Ейми Полър.

Бакалова е родена на 4-ти юни 1996-та година в Бургас. От малка ходи на уроци по пеене и флейта, а впоследствие завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров” в морския град. По онова време, младата актриса е отличен ученик, а преподавателките ѝ я описват като много любознателна и невероятно талантлива. Впоследствие е приета „Журналистика” в Софийски университет, но предпочита да постъпи в НАТФИЗ, където става част от класа на професор Иван Добчев.

Преди големия си международен пробив, Бакалова е участвала в българските продукции „Трансгресия”, „XIIа” и „Бащата”. Има епизодични роли и в популярния уеб сериал „Типично”.

Предишни носителки на наградата „най-добра актриса в комедия” са имена като Ема Стоун, Дженифър Лоурънс, Рийз Уидърспуун, Марион Котиар, Мерил Стрийп и още много кино величия.

„Златен глобус” са ежегодни награди за игрални филми и телевизионни програми, които се дават от HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса). Първата церемония е проведена през 1944 г. Наградата е в топ 3 на най-престижните Американски статуетки, заедно с „Оскар” и „Еми”.

Bwin дават сравнително добри шансове на „Борат 2” в категорията „Най-добър филм – Мюзикъл/Комедия”. С най-големи шансове е „Хамилтън” – коефициент от 1.90, а филмът с българско участие е на втора позиция – при ставка за победа 3.75. В надпреварата са още: „Балът” и „Палм Спрингс”.

Продължението на Борат разказва историята на казахстанския репортер, който е изкаран от затвора със специална мисия: Да подкупи американското правителство и по-точно вицепрезидента на Тръмп – Майк Пенс. Подкупът е самата дъщеря на Борат – Тутар (в ролята е Мария Бакалова).

Българската актриса казва, че „филмът разказва историята за съзряването и освобождаването на Тутар, която е израснала и възпитана в среда, където жените не се считат за равни на мъжете”.

„В Борат 2 ще видите как едно момиче може и трябва да порасне, въпреки, че хората не я третират като равна” – заявява Бакалова пред „Ню Йорк Таймс” в края на миналата година.

Иначе, Саша Баран Коен получи номинация и в категорията за „ Най-добра поддържаща мъжка роля”. Там обаче шансовете му за успех са далеч по-малки. От Bwin предлагат коефициент 4 за победа на комедианта.