„Калашников” разработи умна пушка

Първото смарт-оръжие на Калашников – пушката MP-155 Ultima
(снимка: Калашников)

Генералният директор на концерна „Калашников” Дмитрий Тарасов заговори за ново, „умно” оръжие за хипстърите, с помощта на което оръжейниците се надяват да привлекат и нова аудитория. „Умните” оръжия трябва да пасват на нагласите на младите хора, смята Калашников.

Калашников разкри неотдавна първата „умна” пушка в Русия, която може да се синхронизира с мобилни устройства. Оръжейният завод показа устройството на форума „Армия”. „Това е първата джаджа, джаджа-оръжие, и в крайна сметка аз бих сложил най-напред именно думата „джаджа”. Сега всички правим джаджи”, каза Тарасов, цитиран от РБК.

„Това оръжие е способно да обучи стрелеца. Наистина има процесор, благодарение на който можете да поставите брояч на изстрели, компас, видеозапис. Мисля, че този проект ще се развие силно”, пояснява генералният директор на „Калашников”. Умната пушка е гладкоцевно оръжие, което може да се използва за лов или на стрелбището, за стрелба по ловни чинийки или други мишени.

„Задачата е да привлечем онази част от публиката, която е родена в ерата на „джаджите” и не може да си представи нито миг без тях. Тъй като по отношение на форм-фактора, дизайна и наличието на синхронизация очевидно това е аудитория, към която по-рано не сме се насочвали. Всъщност класическият лов днес става все по-рядък, дори необичаен”, каза Тарасов.

С пускането на новото смарт оръжие Калашников се надява да привлече хипстърите. „Наречете го както искате: хипстъри, поколение Z… Може би ще продължим да развиваме тази линия и ще има нещо повече от огнестрелни устройства”, загатна шефът.

По думите на Тарасов, трябва да се направи така, че хората да могат хем да държат оръжието с чувство за отговорност, хем да изпитат тръпката от стрелбата. Когато хората стрелят за първи път, имат прилив на адреналин, това също е много важно, каза генералният директор на Калашников.

Коментар