3D печатът на огнестрелни оръжия става неудържим

За някои хора свободата да можеш да стреляш е също толкова важна като свободата на словото (фото: CCO Public Domain)

Децентрализираната мрежа от любители на 3D печата на огнестрелни оръжия набира скорост в интернет. Те са анонимни и разпръснати; те си споделят планове, проекти, файлове и съвети за 3D печат на огнестрелни оръжия. Те са добре самоорганизирана общност. И изглежда невъзможно да бъдат спрени.

В Америка се разгръща нова мрежа от любителите на 3D печата на пистолети. За разлика от всички предишни опити за популяризиране на 3D-печатните оръжия, новата организация е напълно децентрализирана. Няма централа, няма търговски марки, няма истински лидер. Хората, които се занимават с това, казват, че не могат да бъдат спрени от правителствата, пише изданието Wired.

„Ако трябва да ме хванат, първо трябва да открият моята самоличност”, казва Иван Тролът, член на групата. Той е един от многото, които се занимават с въпросната дейност. Казва, че познава най-малко 100 души, които активно развиват технологията на 3D печат на пистолети, и твърди, че в мрежата участват хиляди. Тази широка общност се простира по целия свят.

Сериозни проекти

Любителите на 3D печата на пистолети общуват чрез няколко цифрови платформи, включително Signal, Twitter, IRC, Discord. Те критикуват работата на другите, обменят 3D файлове с CAD проекти на пистолети, дават съвети, говорят за теориите и си сътрудничат за бъдещи проекти. Тези ентусиасти споделят сходни идеи и политически възгледи за контрола над оръжията. Намират се помежду си като „краставите магарета” – чрез форуми и коментарни полета.

Самият Иван е само малка част от мрежата. Казва, че е от Илинойс, на възраст на „колежанин”, но гледа да не се набива на очи. В същото време прави професионални PR видеоклипове, демонстриращи новите 3D части, които е създал в собствената си „лаборатория”, включително рамка за пистолета Glock 17. Кадрите са съчетани с динамична музика на синтезатор, като визуално са обработени с модерен VHS филтър – естетиката е важна. Видето завършва с призиви като „Живей свободно или умри” и „Всеки може да го направи”.

От организация към децентрализация

През февруари тази година мрежата на любителите на 3D печата на огнестрелни оръжия решава да се нарече „Deterrence Dispensed”. Името е заигравка с друго наименование – „Defence Distributed”, известна компания за 3D печат на оръжия, доскоро управлявана от тексаския криптоанархист Коди Уилсън.

През септември 2018 г. 30-годишният Уилсън бе арестуван и обвинен в сексуално насилие срещу непълнолетно лице. Арестът „извади” Уилсън изцяло от света на 3D печата на пистолети. Много от хората, които го следваха, прецениха, че времето му е изтекло. В крайна сметка Уилсън бе освободен под гаранция, но оттогава не се чува нищо за него, а феновете на идеята за 3D печат на пистолети възкръсна в децентрализираната общност, в която участва Иван.

Опити за овладяване

Някогашната компания за триизмерен печат на оръжия има многобройни съдебни битки на ход. Защитници на над 20 американски щата в момента съдят фирмата – която обжалва – в опит да преборят съдебната победа, която временно позволи на Defense Distributed да качва и споделя онлайн планове за 3D печат на оръжия.

Местни власти на различни места търсят начини да противодействат на нарастващата тенденция. Наскоро Ню Йорк забрани официално 3D-отпечатаните пистолети.

Подобна битка е съществена на фона на нарастващото насилие по цял свят. Масови убийци все по-често атакуват общностите навсякъде по света – училища, градски центрове, църкви – всичко е мишена за тях. Проблемът става все по-горещ и то далеч не само в САЩ.

Неуловими

За групата на любителите на 3D печата на оръжия обаче това не е от значение. Те си качват файлове в услуги като Spee.ch и сайтове за хостинг, особено защитени чрез блокчейн системи, и изобщо не чакат някой да им даде разрешение или не. Поддържат цяла библиотека с файлове и то напълно безплатно.

За тях това, което правят, е пикантно хоби. „Някои хора се кефят на видеоигри, аз обичам да прекарвам часове в рисуване на разни неща на CAD”, казва Иван. Възприема заниманието си като забавно прекарване за свободното време.

Групи като неговата мрежа и друга такава, на име FOSSCAD, виждат 3D печата на оръжия като „хартиен лъв”. Макар че този вид огнестрелни устройства могат да убиват хора, самоделните гърмелки, с каквито хора по цял свят експериментират от десетилетия, са много по-опасни.

Виждане за свобода

Предвид нарастващия брой масови убийства и терористични актове по света естествено изниква въпросът дали светът наистина се нуждае от повече оръжия – самоделни, отпечатани на 3D, произведени легално – всякакви? Любителите на 3D печата смятат, че отговорът е „да”.

Те виждат това като въпрос на лична свобода. След като полицаите имат право да носят оръжие и да стрелят при нужда, защо другите хора да нямат? Фактор, който нахъсва групата, е наличието на елементи на полицейско насилие в някои инциденти със стрелба. За тях свободата да можеш да стреляш е също толкова важна като свободата на словото.

Коментари по темата: „3D печатът на огнестрелни оръжия става неудържим”

добавете коментар...

  1. ха

    Особено в САЩ 3d печатът на оръжия всъщност води до сериозна загуба за производителите на подобен вид предмети. Ако за $50 си отпечаташ оръжие, което може да стреля примерно 2-3 пъти, преди да се разпадне – то ти си спокоен че имаш пистолет. От друга страна така вече ти нямаш нужда да даваш $5000 за истинско оръжие. На практика и едното и другото в 99% от случаите хората ще го имат само за спокойствие и вероятно рядко ще го ползват най-вече за тренировки.

Коментар