„Умна” пушка прави от всеки снайперист

Американската компания TrackingPoint пусна в продажба „умна” пушка, с която неподготвени хора могат да стрелят с висока точност на разстояние до половин километър, а напреднали – над 1 километър. Оръжието работи под управление на Linux система и се свързва към iPad, за да показва изображение за целта, да го записва и предава към YouTube или Facebook.

Пушката е разработвана в продължение на три години от екип от 70 души. Според TrackingPoint, дори военните не разполагат с подобно оръжие. На свободния пазар пушката ще се продава на цена до 22 хиляди долара, в зависимост от комплекта, съобщи prnewswire.com.

Преди да открие огън, стрелецът набелязва целта, като натиска един бутон. Ако не е доволен от резултата, той може да коригира прицелването. Решението за изстрел взима самата система, избирайки най-подходящия момент. Стрелецът може, разбира се, сам да натисне спусъка, когато кръстчето за прицелване промени цвета си.

Според ветеран от войната във Виетнам, подобно оръжие не трябва да се продава на обикновените американци. Пушката позволява практически на всеки човек да извърши престъпление извън зоната на досегаемост, т.е. работата на снайперисти и терористи, както и на психически неуравновесени хора значително се улеснява.

Ръководството на TrackingPoint обаче вярва в сигурността на „умната” пушка. Според компанията, прицелването е „затворено” с парола, а самото оръжие се продава директно на клиентите, което позволява да бъде лесно проследен всеки притежател на пушката.

Коментари по темата: „„Умна” пушка прави от всеки снайперист”

добавете коментар...

  1. maxobg

    ами “умните “америкаци щесе изпозастрелят на края .те и без тези пушки са доста напред в това упражнение !!! горната ми грешка е малоко смешна нали

  2. maxobg

    ами “умните “америкаци щесе изпозастрелят на края .те и без тези пишки са доста напред в това упражнение !!!

Коментар