Призив от индустрията: Не давайте оръжиe на роботите

Използването на роботите за военни цели може да заличи ползите от тях за обществото
(снимка: CC0 Public Domain)

Редица компании за роботи публикуваха отворено писмо, в което обещаха да не подкрепят военната употреба на техните роботи и софтуер и призоваха други индустрии да последват примера им. В списъка фигурират Agility Robotics, ANYbotics, Boston Dynamics, Clearpath Robotics, Open Robotics и Unitree Robotics.

В писмото си, разпространено от Businesswire, компаниите отбелязват, че роботите, подобно на дроновете, имат широк спектър от приложения за мирни и дори спасителни цели, но могат да бъдат превърнати и в бойни машини.

„Ние вярваме, че добавянето на оръжия към роботи, които се управляват дистанционно или автономно, широко достъпни са за обществеността и могат да се придвижват до места, където хората живеят и работят, създава нови рискове от увреждане и сериозни етични проблеми“, пише групата.

Освен това компаниите подчертават, че използването на роботи като оръжие ще подкопае доверието на потребителите в новите технологии и ще заличи огромните ползи, които роботите могат да донесат на обществото. „Убедени сме, че ползите от тези технологии за човечеството далеч надхвърлят рисковете от злоупотреба“, казват производителите.



Осъзнавайки, че техният ангажимент сам по себе си не е достатъчен за пълното премахване на тези рискове, компаниите призовават за сътрудничество политиците с цел насърчаване на безопасното използване на роботите и предотвратяване на злоупотребата с тях.

Коментари по темата: „Призив от индустрията: Не давайте оръжиe на роботите”

добавете коментар...

  1. Истина

    ИИ AI няма и да имаше един човек дето твърдеше че е създал и го обориха че се объркал след като го уволниха.
    Е да има невронни мрежи като Машин Лърнинг, Дийп Лърнинг и реинфорсд лърнинг НО не са изкуствен интелект а са само сложна програма която се “само-програмира с трениране” – казано но прост език.
    А и има много хора които ще се закълнят в кучето си че няма да ви нарани а то е доберман, териер , питбул… и доста опасни породи забранени в много страни и в миналато а и сега се използват за атаки и война и същите кучета са с зъби и нокти и са способни да убия и са го правили в всички векове – ама ето не са забранени? Да не говорим и за БГ законите даващи повече права на кучета без собственик срещу българите.
    Така че какво и кой и как може или неможе или нетрябва да дава оръжие на робот е много глупаво изказване.

  2. Надежда Василева/автор/

    Знаят ли посветените в ИИ бъдеще,че даже черна магия и вуду могат да се “инсталират” в програмите на ИИ?
    Че как иначе да се обяснят телекинтичните дронове, с трасета чипове по хора и “защитно вуду” програми по обекти нацелени за манипулативност?
    Казвам го от личен опит.
    Стилът на “вход в съзнанието” може да бъде неразпознат от по-малко подозрителни към тези неща.
    Могат да се счетат за разни сатанизми, те всъщно са и това, обаче това е точно техниката…
    Ами италианската мафия има такъв стил на телефонията , а май и руската такава, нищо, че едната е взела другата “на поръчка” за чистене от Европа.
    Следователно не само грубите оръжия са опасни, а и тези неща-т.е. програмистите са хора и ЕфБиАй и амин им.

Коментар