Европа внедрява по-бавно 5G от конкурентите

Европа ще изостане от Южна Корея и САЩ по отношение на развитието на 5G мрежите, очаква GSMA (снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните технологии и услуги са добавили общо 757 милиарда евро към европейския БВП през 2021 г. и продължават да допринасят за развитието на икономиката на континента. Но амбициозните цели на Европа за „цифровото десетилетие“ остават застрашени от по-бавното внедряване на 5G в сравнение с конкурентните пазари, според доклад на търговската асоциация на телекомите GSMA.

През 2021 г. Европейската комисия (ЕК) изложи своята визия за цифровата трансформация на Европа до 2030 г. в рамките на така нареченото „цифрово десетилетие“. Стратегията обещава да осигури редица ползи за икономиките на ЕС чрез развитие на дигитални умения, цифрова трансформация на бизнеса, устойчиви цифрови инфраструктури и цифровизация на обществените услуги.



Докато икономиките се дигитализират, според ЕК, основната опора за гарантиране на успеха е ускореното навлизане на 5G комуникациите в Европа. Само така е възможно традиционната промишленост и производство да останат конкурентоспособни.

Докладът за мобилната икономика за Европа за 2022 г. показа, че в края на юни 2022 г. общо 108 оператора на 34 пазара в цяла Европа са пуснали комерсиални 5G услуги. Възприемането на технологията сред потребителите продължава стабилно да се увеличава. То е достигнало 6% от мобилната клиентска база.

Сравнението между различните държави показва, че Норвегия е водеща във възприемането на технологията: там 16% вече използват 5G. Положителният тренд е очевиден също в Швейцария (14%), Финландия (13%), Обединеното кралство (11%) и Германия (10%).

Докладът прогнозира, че до 2025 г. възприемането на 5G в Европа ще достигне 44%. Според GSMA, Обединеното кралство и Германия ще покажат най-високите нива на разпространение на 5G в Европа, съответно с 61% и 59%.

Скоростта на разширяване на 5G покритието в цяла Европа ще бъде ключов фактор за прехода от 4G към 5G – важна стъпка в постигането на целите на Европейското цифрово десетилетие. Трудните пазарни условия обаче карат Европа да изостава от глобалните си съперници.

Въпреки че растежът на 5G в Европа е бърз, той е изпреварен от други световни икономики. Например, за същия период се очаква Южна Корея да достигне 73% разпространение. През това време Япония и САЩ вероятно ще постигнат 68% приемане.

Покритието на 5G мрежата в Европа ще нарасне до 70% през 2025 г. (в сравнение с 47% през 2021 г.), но почти една трета от населението ще остане без 5G услуги. Това би бил незадоволителен резултат на фона на 2% или по-малко в Южна Корея и САЩ.



Докладът на GSMA изследва и как европейските оператори напредват с внедряването на самостоятелни (SA) 5G мрежи. В анализа се отбелязва, че 5G SA услугите в Европа вече са налични във Финландия, Германия и Италия. Очаква се по-нататъшно внедряване и разпространение през следващите няколко години.

Установено е също, че европейските оператори са в челните редици на авангардните, енергийно-ефективни технологии и използването на възобновяеми енергийни източници. Много от тях вече са достигнали 100% използване на възобновяема електроенергия в своите организации, захранвайки с екологично чисто електричество своята мрежова инфраструктура, центрове за данни, офиси и търговски обекти.

Докладът обаче заключава, че за постигане на целите на ЕК за 2030 г. е жизненоважно за политиците да създадат подходящите условия за частни инвестиции в инфраструктура, модернизация на мрежата и цифрови иновации.



„Европа възприема 5G по-бързо от всякога. Но е необходим по-голям фокус върху създаването на правилните пазарни условия за инфраструктурни инвестиции, за да бъдем в крак с другите световни пазари“, казва Даниел Патаки, вицепрезидент на GSMA за политиките и регулирането в Европа. „Това трябва да включва прилагането на принципа на справедлив принос към мрежовите разходи“.

Коментари по темата: „Европа внедрява по-бавно 5G от конкурентите”

добавете коментар...

  1. Цветомир

    Не разбирам защо се прави сравнение между унитарна държава, и континент с десетки различни държави. Естествено че Южна Корея е в състояние да внедри каквото и да било, по-бързо от Европа.

Коментар