ЕС се задълбочи в сделката Microsoft-Activision

Съмненията на ЕС относно конкуренцията може да осуетят сделката Microsoft-Activision (снимка: CC0 Public Domain)

Антитръстовите регулатори на ЕС решиха да запитат разработчиците на игри дали Microsoft има стимул да блокира достъпа на конкуренти до най-продаваните игри на Activision Blizzard. Сега се очаква ЕС да вземе предварително решение до 8 ноември по въпроса дали да одобрят предложеното придобиване на стойност 69 милиарда долара.

Органът по конкуренцията на ЕС попита дали наборът от потребителски данни на Activision ще даде на американския софтуерен гигант конкурентно предимство в разработването, публикуването и разпространението на компютърни и конзолни игри, показва документът на ЕС.

След предварителното си решение следващия месец Европейската комисия се очаква да започне четиримесечно разследване, което подчертава регулаторните опасения относно придобиванията на големи технологични фирми.

Разработчиците на игри, издателите и дистрибуторите са запитани дали и как сделката ще повлияе на пазара. Търсят се становища за пазарните позиции и „преговарящата сила“ на фирмите по отношение на условията за продажба на конзолни и компютърни игри, както и облачните услуги за стрийминг на игри.

Регулаторите също искат да знаят дали ще има достатъчно алтернативни доставчици на пазара след сделката. Те не изключват вероятността Microsoft да реши да направи игрите на Activision достъпни изключително за своя Xbox, своя Games Pass и своите облачни услуги за стрийминг.

Търси се и връзка между евентуални клаузи за ексклузивност и „подсилването“ на операционната система Windows на Microsoft спрямо конкурентите.



Въпросникът с около 100 точки търси коментар кой от конкурентите – такива като GeForce Now на Nvidia, PlayStation на Sony, Google Stadia, Amazon Luna и Facebook Gaming – може да се счита за най-привлекателен след сделката. Становища се събират до 10 октомври.

Коментар