ИТ предприемачи обявени за „Будители на 2022”

Приносът на Иво Ценов (вляво) и Тенко Николов за обществото бе оценен в кампания на БНР
(снимка: SiteGround)

Иво Ценов, основател, и Тенко Николов, изпълнителен директор на ИТ компанията SiteGround, са сред десетимата българи, определени за „Будители на 2022” – обществената кампания на БНР, която излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяна и творили добро през годината.

Екип от журналисти на БНР номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите на общественото радио изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители.

Сред всички номинирани, повече от 200 кандидатури, журито определи десетте имена, белязали 2022 година със своята будителска дейност.

„SiteGround от години подкрепя различни образователни и социални инициативи, затова естествено дойде решението да основем своя фондация, която ще се казва „За пример” и ще работи в областта на здравеопазване, образование и спорт”, споделиха Тенко Николов и Иво Ценов.

До момента SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование. През 2021 година компанията подкрепя фондация „Заедно в час” с 20 000 лева, а от 2022 ангажиментът е на стойност 100 000 лева за период от три години или общо 300 000 лева.



Компанията ще дари в рамките на пет години 12 милиона лева на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години.

SiteGround е предоставила дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерното ориентиране на младите хора, предприемачески проекти и менторство.

Коментари по темата: „ИТ предприемачи обявени за „Будители на 2022””

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Много будители и възрожденци се навъдиха нопоследък. Човек ще реши че сме образована и културна държава, а не джипсичалгаризирана полуазиатска, пълна със схемаджии и комплексари.

  2. Друг Българин

    Ех, българино – хората дават милиони да подпомогнат образованието, ти им търсиш кусур, че са програмисти?

  3. Българин

    Това е подигравка към учителите. Как може програмисти да са будители. Учат младите как да пишат код и това е будителство?!?

Коментар